Državljani Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini moći će glasati 20. i 21. maja u Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu od 8 do 22 sata.     Foto: AA

U Republici Turkiye će u nedjelju, 28. maja, biti održan drugi krug izbora za predsjednika nakon što nijedan od kandidata nije osvojio prostu većinu u prvom krugu izbora održanom 14. maja.

U drugom krugu predsjedničkih izbora su aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, koji je u prvom krugu skupio 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Turski glasači iz inozemstva u drugom krugu predsjedničkih izbora moći će iskoristiti pravo glasa u diplomatskim predstavništvima te zemlje, a moći će se glasati i na graničnim prelazima.

Državljani Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini moći će glasati 20. i 21. maja u Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu od 8 do 22 sata.

U Srbiji će se za drugi krug predsjedničkih izbora moći glasati u Ambasadi Republike Turkiye u Beogradu 21. maja u periodu od 8 do 22 sata.

Turski glasači u Crnoj Gori mogu glasati 20. i 21. maja na biralištu u Ambasadi Republike Turkiye u Podgorici od 8 do 22 sata.

Državljani Turkiye u Albaniji mogu glasati 20., 21., i 22. maja od 8 do 22 sata u turskoj ambasadi u Tirani.

Na Kosovu će se moći glasati 21. maja u periodu od 8 do 22 sata u zgradi Ambasade Turkiye u Prištini.

Turski birači u Sjevernoj Makedoniji glasaće 20. i 21. maja na biralištu u Ambasadi Turkiye u Skoplju od 8 do 22 sata.

Državljani Turkiye s pravom glasa moći će također glasati i na graničnim prelazima od 20. do 28. maja.

Pravo glasa na izborima u Republici Turkiye ima 64,11 miliona ljudi.

Birališta izvan Turkiye će biti otvorena u 73 države i 151 predstavništvu ove zemlje. Više od 3,41 milion građana registrovan je za glasanje iz inostranstva.

TRT Balkan / agencije