Turkiye se protivi predstavljanju incidenata kao "genocida", opisujući ih kao tragediju u kojoj su obje strane pretrpjele gubitke.   Foto: TRT World

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye odbacilo je rezoluciju koju je usvojio Zastupnički dom Čilea, koja je događaje iz 1915. godine prepoznala kao tzv. "genocid", kao ništavnu i nevažeću.

"Parlamenti nemaju ovlaštenje za tumačenje ili donošenje sudova o historiji", saopćilo je Ministarstvo u izjavi u četvrtak.

Naglasilo je da je rezolucija usvojena u srijedu protivna Konvenciji UN-a o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, koja propisuje da zločin može utvrditi samo pred nadležnim sudom.

Ministarstvo je ponovilo stav Turkiye o događajima iz 1915. godine i pozvalo na poštovanje i naučno ispitivanje historije, oslobođeno političkih agendi.

Pogrešno predstavljanje historijskih događaja

Ministarstvo vanjskih Turkiye poslova je u srijedu odbacilo "jednostrane" izjave o događajima iz 1915. "koje su date da bi zadovoljile određene radikalne krugove".

"Ove izjave, koje pogrešno predstavljaju historijske događaje, također su u suprotnosti s međunarodnim pravom. Evropski sud za ljudska prava (ECHR) jasno je izjavio da su događaji iz 1915. legitimna tema rasprave", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Turkiye, u vezi događaja iz 1915. godine, navodi da do smrti Armenaca u istočnoj Anatoliji došlo kada su neki stali na stranu Rusa koji su izvršili invaziju i pobunili se protiv osmanskih snaga. Naknadno preseljenje Armenaca rezultiralo je brojnim žrtvama.

Turkiye se protivi predstavljanju ovih incidenata kao "genocida", opisujući ih kao tragediju u kojoj su obje strane pretrpjele gubitke.

Ankara je više puta predložila stvaranje zajedničke komisije historičara iz Turkiye i Armenije, kao i međunarodnih eksperata, kako bi se riješio ovaj problem.

TRT Balkan