Fragmenti fosila divovskog nosoroga pronađeni su tokom iskopavanja u Cankiriju.        Foto: AA

Fosilizirani ostaci divovskog nosoroga za koje se procjenjuje da datiraju prije 28 miliona godina pronađeni su u Anadoliji u crnomorskoj turskoj regiji, rekli su državni istraživači.

"Otkriće fosila divovskog nosoroga u Anadoliji, poznatog kao najvećeg kopnenog sisara ikad, ima veliki značaj za određivanje njihovih migracionih ruta i područja distribucije", rekla je Nese Oyal, glavna inženjerka geologije u Prirodnom muzeju Sehit Cuma Dag turske Generalne direkcije za istraživanje minerala.

Fosili su pronađeni tokom ovogodišnjih iskopavanja u sjevernoj provinciji Corum, rekla je ona za Anadoliju.

Procjenjuje se da su novi fragmenti fosila divovskog nosoroga stari 28 miliona godina.         Foto: AA

Prema navodima Uprave, prvi nalazi fosila bili su iz 2015. godine, uključujući kosti nosorogovog bicepsa, podlaktice, tibije, prstiju, ručnog zgloba i stopala.

Ona je rekla da su prethodni divovski primjerci nosoroga uglavnom otkopani u Mongoliji, Kini, Indijskom potkontinentu i centralnoj Aziji, ali sada se čini da je većina njih pronađena u Turkiye.

Novi primjerci divovskog nosoroga premješteni su u muzej uprave u glavnom gradu Ankari, gdje će biti restaurirani u paleontološkim laboratorijama i arhivirani, navodi Oyal.

“Prikladni primjerci i oni izuzetni bit će izloženi i predstavljeni u interesu javnosti”, dodala je.

TRT Balkan / agencije