Hiljade flamingosa redovno sleti na jezero Tuz, a veliki broj mladunčadi otvori oči baš na ovom jezeru.     Foto: AA

Najveće jato flamingosa, ptica roze boje koje nastanjuju tople i vlažne predjele svih kontinenata, nalazi se na jezeru Tuz u blizini turske prijestolnice Ankare. Hiljade flamingosa sa mladunčadima krasi ovo jezero.

Jezero se nalazi u provinciji Aksaray u sredini Anadolskih stepa. Iz Udruženja za prirodu i nauku kažu kako flamingose u Turkiye prate od 2003. godine, a posebnu pažnju pridaju mladunčadima u jatima.

Flamingosi mijenjaju mjesto boravka u potrazi za hranom i gnijezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mjesta za boravak. Na različitim mjestima na području Anadolije se mogu vidjeti flamingosi.

Hiljade flamingosa redovno sleti na jezero Tuz, a veliki broj mladunčadi otvori oči baš na ovom jezeru.

Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One takođe imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove sa crnim vrhom koji su savijeni na dole. Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata…

Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment.

U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

Kako temperature rastu, desetine hiljada flaminga stižu na jezero Tuz i okolna močvarna područja, koja su prirodna staništa za razmnožavanje, ishranu i inkubaciju ptica sve do jeseni.

Jezero Tuz, ili u slobodnom prijevodu "jezero soli“ omiljeno je gnjezdilište flamingosa koji koncem zime dolaze da sviju gnijezda i u njih polože jaja. Daleko od ljudi i hranom bogatoj regiji hiljade mladih flamingosa dolazi na svijet i tokom ljeta uče letjeti i spremaju se za septembar kada se u jatima zapute ka toplijem Mediteranu.

TRT Balkan / agencije