Kultno istanbulsko kino Atlas bilo je prepuno u subotu poslijepodne za predstavljanje istraživačkog dokumentarca TRT Worlda “Holy Redemption”.     Foto: TRT World

Kultno istanbulsko kino Atlas bilo je prepuno u subotu poslijepodne za predstavljanje istraživačkog dokumentarca TRT Worlda “Holy Redemption”, koji razotkriva kako ilegalni židovski doseljenici sistemski tjeraju Palestince iz njihovih domova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Panel stručnjaka raspravljao je o različitim aspektima palestinske borbe uoči premijere istraživanja koje su pod velikim rizikom proveli novinari TRT Worlda udecembru prošle godine.

“Dokumentarac Holy Redemption ne samo da razotkriva ono što je skriveno od svjetonazora, nego također baca svjetlo na jednu od najuznemirujućih metoda okupacije na svijetu,” rekao je Mehmet Zahid Sobaci, generalni direktor TRT-a .

“Gaza je uništena pred našim očima, a neke nacije još šute o tome. Kao TRT , dajemo sve od sebe da dokumentiramo izraelski rat protiv Gaze.”

Novinari TRT Worlda pokušali su popuniti prazninu u izvještavanju o nasilju koje provode ilegalni izraelski doseljenici u palestinskim selima.

“Naš istraživački tim TRT-a postigao je veliki novinarski uspjeh infiltracijom u radikalne cionističke skupine na Zapadnoj obali, samo dva mjeseca nakon 7. oktobra, i snimanjem ovog dokumentarca pod izuzetno teškim uvjetima, riskirajući svoje živote,” rekao je Omer Faruk Tanriverdi, zamjenik glavnog direktora, Međunarodne emisije, TRT .

Lansiranje "Holy Redemption" dolazi u posebno ključnom trenutku. Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua suočava se s međunarodnom osudom i nadzorom nakon što su židovski doseljenici napali palestinsko selo Jit 15. augusta.

"Izrael pokušava provesti etničko čišćenje jer postoji demografska kriza za Izraelce koja trenutno favorizira Palestince", rekao je Sami Al-Arian, direktor Centra za islam i globalna pitanja na Univerzitetu Zaim u Istanbulu.

“Palestinci sami ne mogu demontirati ove opresivne strukture nadmoći i rasizma. Njihova otpornost i odbijanje da napuste zemlju igra ključnu ulogu, ali svatko ima svoju ulogu u okončanju ove nepravde.”

Revolucionarni dokumentarac nudi pogled bez presedana na zločine koje su počinili radikalni doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali, otkrivajući utjecaj tih akcija na palestinske zajednice.

Snimljen na licu mjesta na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je 7. oktobra započeo genocid u Gazi, naglašava potporu koju doseljenici dobivaju od izraelske države i vojske.

Dokumentarac predstavlja jezivu priču o teroru i krađi zemlje koju su počinili radikalni doseljenici nad Palestincima, pružajući perspektive i počinitelja i svjedoka tih događaja.

Iznoseći ove priče globalnoj javnosti, "Holy Redemption" nastoji rasvijetliti tekući sukob u regiji i njegove implikacije.

Govoreći uoči premijere, Issa Amro, aktivistica za ljudska prava, rekla je da je došlo do primjetnog porasta zločina Izraelaca nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je 7. oktobra izbio rat u Gazi.

"Ljeto je, a mi nemamo vode za piće", rekao je govoreći o diskriminaciji s kojom se Palestinci svakodnevno suočavaju. Izraelskim je doseljenicima dodijeljeno deset puta više zaliha vode nego Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je.

“Dokumentarci poput Holy Redemption pomažu razotkriti izraelski fašizam.”

Na događaju, kojem su prisustvovali novinari, aktivisti i akademici iz cijelog svijeta, stručnjaci su također govorili o izraelskom genocidu nad Palestincima i širim implikacijama tih postupaka.

Poznati izraelski povjesničar i politolog Ilan Pappe rekao je da Palestinci ne bi trebali klonuti duhom pred agresijom izraelske države.

“Kolonijalni projekt doseljenika počinje se raspadati, ali zahtijeva značajnu potporu i akciju kako bi se okončala država apartheida.”

Film baca svjetlo na mračnu i uglavnom tihu drugu frontu rata – ilegalne cionističke doseljenike koji kradu palestinsku zemlju pod okriljem izraelskog pokolja u Gazi, u kojem je ubijeno 40.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Kako bi film bio moguć, tim koji stoji iza filma "Holy Redemption" susreo se s izraelskim aktivistima i članovima Knesseta i infiltrirao se u radikalne izraelske skupine doseljenika, uključujući ozloglašenu Hilltop Youth.

“Ovaj dokumentarac je toliko važan jer u Kongresu SAD-a stalno slušamo da je problem počeo 7. oktobra, a to pokazuje da je problem počeo puno prije toga”, rekla je Medea Benjamin, američka mirovna aktivistica.

"I zato bih želio raditi na tome da ovo prenesem u Kongres kako bih ga pokazao u dvorani Kongresa."

Ekskluzivni film TRT Worlda temelji se na nizu intervjua i detaljnih reportaža. Otkriva izraelski kolonijalni način razmišljanja i dobro koordinirani plan između državnih aktera i naoružanih židovskih bandi koje žele prisiliti Palestince da napuste domove svojih predaka na okupiranoj Zapadnoj obali.

Robert Martin, australski pro-palestinski aktivist, rekao je da dok se Izrael svijetu pokušava prikazati kao demokracija, stvarnost je drugačija.

“Na terenu, Izrael je rasistička država”.

TRT World