Terorista, za kojeg je utvrđeno da se skriva u Hakurku u sjevernom Iraku, neutraliziran je uspješnom akcijom turskog MIT-a.               Foto: AA

Obavještajna služba Turkiye (MIT) neutralizirala je teroristu PKK/KCK-a Mehmeta Akina, kodnog imena "Harun Egid", za kojeg je utvrđeno da je pripremao napad na Oružane snage Turkiye, koje na sjeveru Iraka provode operaciju "Kandža".

Prema informacijama iz sigurnosnih izvora, terorista Mehmet Akin, koji je prošao diverzantsku obuku od strane terorističke organizacije PKK na sjeveru Iraka, učestvovao je u napadima na turske oružane snage.

Utvrđeno je da se Akin, koji je imao dosije zbog "članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji" pred Trećim kaznenim sudom u Adani, pripremao za napad na baze Oružanih snaga Turkiye u regiji, gdje se nastavlja operacija "Kandža".

Terorista, za kojeg je utvrđeno da se skriva u Hakurku u sjevernom Iraku, neutraliziran je uspješnom akcijom turskog MIT-a.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grančica" (2018.) i "Izvor mira" (2019.).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije