Istknuto je da je veliki broj terorista neutralisan u operacijama, tokom kojih je korištena municija turske proizvodnje.    Foto: AA

Turske snage bezbjednosti izvele su vazdušne operacije u sjevernom Iraku, u blizini turske granice, uništivši 16 terorističkih ciljeva i neutrališući mnoge teroriste, saopšteno je u petak iz Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye.

"Operacije su izvedene u regijama Gara, Metina, Hakurk i Qandil kako bi se spriječili teroristički napadi na Turkiye i njene bezbjednosne snage iz sjevernog Iraka neutralizacijom pripadnika terorističke grupe PKK i drugih terorističkih elemenata i kako bi se osigurala sigurnost granica u skladu s odbrambenim pravima Turkiye koja proizilaze iz člana 51. Povelje Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na meti su bile pećine, bunkeri, skloništa i skladišta za koje se smatra da se u njima nalaze rukovodici terorističke PKK.

Istknuto je da je veliki broj terorista neutralisan u operacijama, tokom kojih je korištena municija turske proizvodnje.

"Turske snage bezbjednosti će istrajati odlučno u borbi protiv terorizma sve dok ne nestane terorista, osiguravajući opstanak i sigurnost naše zemlje i naroda", navodi se u saopštenju.

Teroristi PKK se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turkiye.

"Tokom ove operacije preduzete su sve moguće mjere opreza kako bi se nedužni civili, prijateljski elementi, istorijska i kulturna obilježja i životna sredina zaštitili od bilo kakve štete", dodaje se u saopštenju.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije