Turkiye je pozvala nizozemske vlasti da poduzmu potrebne radnje protiv počinilaca, kao i mjere za sprečavanje ponavljanja ovakvih napada.    Foto: AA

Turkiye je u subotu najoštrije osudila "podle napade" na muslimansku svetu knjigu, Kur'an, ispred ambasada nekih država članica Organizacije islamske saradnje, uključujući tursku, u Nizozemskoj.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju navelo da Ankara osuđuje širenje ovih "provokativnih napada", koji se pod krinkom slobode izražavanja smiju izvoditi u evropskim zemljama.

“Kao odgovor na ove provokacije, koje Ujedinjene nacije prepoznaju kao vjersku mržnju i kršenje međunarodnog prava, zemlje u kojima se napadi dešavaju sada treba da poduzmu efikasne mjere”, navodi se u saopštenju.

Turkiye je pozvala nizozemske vlasti da poduzmu potrebne radnje protiv počinilaca, kao i mjere za sprečavanje ponavljanja ovakvih napada.

Vođa islamofobične grupe PEGIDA Edwin Wagensveld ponovo je u subotu ispred zgrade turske ambasade u Nizozemskoj oskrnavio primjerak muslimanske svete knjige Kur'an.

Pocijepavši više primjeraka Kur'ana ispred ambasada Pakistana, Indonezije i Danske u Hagu, Edwin Wagensveld je također vrijeđao islam i muslimane.

Tokom incidenta koji se dogodio ispred turske ambasade u Hagu, Wagensveld je zgazio stranice Kur'ana.

Posljednjih mjeseci zabilježeno je nekoliko slučajeva spaljivanja i skrnavljenja Kur’ana od strane islamofobičnih osoba ili grupa, posebno u sjevernoevropskim i nordijskim državama.

TRT Balkan / agencije