Kako bi se smanjile tenzije u regionu i spriječila eskalacija, imperativ je da sve strane djeluju uzdržano i da se suzdrže od nasilja, rekao je Bilgic.    Foto: AA

Turkiye je u nedjelju osudila napad na policiju Kosova u kojem je jedan policajac ubijen.

“Osuđujemo jutrošnji napad u selu Banjska u opštini Zvečan sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, koji je rezultirao gubitkom života jednog kosovskog policajca i ranjavanjem drugih kosovskih policajaca”, rekao je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Tanju Bilgic.

Kako bi se smanjile tenzije u regionu i spriječila eskalacija, imperativ je da sve strane djeluju uzdržano i da se suzdrže od nasilja, rekao je Bilgic.

"Dijalog je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost na Kosovu i u regionu. Turkiye će nastaviti podržavati proces dijaloga”, dodao je Bigić.

Povrijeđenim policajcima poželio je brz oporavak.

"Naša ambasada u Prištini takođe je izdala saopštenje u kojem osuđuje napad", naveo je.

Sigurnosna situacija na području sela Banjska u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova i dalje je napeta, saopštila je kosovska policija, navodeći da su u razmjeni vatre dosad ubijena tri člana "kriminalne grupe, dok je pet osoba uhapšeno, među kojima jedan od napadača".

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je održao konferenciju za medije na kojoj je saopštio da se u dvorištu manastira u Banjskoj nalazi 30 teško naoružanih osoba te je naveo da nije riječ o civilima već vojnim i policijskim naoružanim licima.

TRT Balkan / agencije