IMECE satelit će služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, poljoprivrede i šumarstva.     Foto: AA

Lansiranje prvog turskog posmatračkog satelita visoke rezolucije odgođeno je za subotu zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Lansiranje iz baze Vandenberg, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, zbog vjetra je odgođeno 27 sekundi prije planiranog jutrošnjeg termina.

Kompanija SpaceX objavila je na Twitteru da je operacija lansiranja planirana u subotu u 08:47 sati po srednjeevropskom vremenu.

IMECE je satelit za daljinsko očitavanje koji je proizveden s lokalnim resursima od Instituta za istraživanje svemirskih tehnologija Turskog vijeća za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK).

"IMECE, koji će zadovoljiti potrebu za satelitskim slikama visoke rezolucije naše zemlje, djelovaće u orbiti istovremeno sa suncem na visini od 680 kilometara", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva industrije i tehnologije.

Kada bude lansiran u orbitu, IMECE satelit će služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, poljoprivrede i šumarstva.

TRT Balkan / agencije