Erdogan je podsjetio da je Turkiye također poslala svoj satelit Turksat 5B istom raketom prije dvije i po godine.         Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je rano u utorak da, uprkos preprekama i ograničenjima, Turkiye proširuje svoje prisustvo u svemiru, misleći na lansirani domaći satelit Turksat 6A.

Turski prvi domaći komunikacijski satelit Turksat 6A uspješno je lansiran iz američke države Florida raketom Falcon 9 kompanije SpaceX.

Lansiranje je realizovano u ponedjeljak u 19.30 sati po lokalnom vremenu, sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral.

Erdogan je podsjetio da je Turkiye također poslala svoj satelit Turksat 5B istom raketom prije dvije i po godine.

"Zadovoljstvo nam je što jačamo saradnju sa Elonom Muskom i SpaceX-om u različitim oblastima", rekao je Erdogan.

Rekao je da je Turkiye završila više od 81 posto podsistema i softverskog rada sa domaćim izvorima za Turksat 6A, koji je važan za budućnost zemlje u svemirskoj oblasti.

U sklopu svog nacionalnog svemirskog programa, Turkiye je nedavno realizovala svoje prvo svemirsko putovanje s ljudskom posadom, podsjetio je turski predsjednik.

"Sa Turksatom 6A, Turkiye je došla do nove faze u proizvodnji satelita", istakao je Erdogan.

Uz Turksat 6A, Turksatov izvoz usluga će se također povećati, a Turkiye će se pridružiti drugim zemljama sa sposobnošću proizvodnje vlastitih komunikacijskih satelita.

Također je rekao da je značajno to što je Turkiye u stanju proizvesti kritične komunikacijske satelite bez ovisnosti o stranim zemljama.

Turksat 6A je prvi geostacionarni komunikacijski satelit koji je izgradila Turkiye, a projekt su vodili Turski institut za istraživanje svemirskih tehnologija pri Zavodu za naučna i tehnološka istraživanja i kompanija Turkish Aerospace Industries.

Satelit težak 4,25 tona operiraće na orbitalnoj poziciji 42 stepena istočno, a njegov vijek trajanja će biti 15 godina u orbiti.

TRT Balkan / agencije