"Bozdogan" je raketa tipa vazduh-vazduh s infracrvenim radimoetrom (IIR), teška 140 kilograma i razvija brzinu do četiri macha.     

"Naša 401. komanda testne flote uspješno izvodi probno ispaljivanje rakete vazduh-vazduh Bozdogan, razvijene u skladu s potrebama našeg ratnog vazduhoplovstva u okviru projekta Goktug", navodi se u saopštenju.

Vijeće za naučna i tehnološka istraživanja Turkiye (TUBITAK) objavilo je u aprilu 2021. godine da će se prva turska raketa tipa vazduh-vazduh "Bozdogan", koju su razvili mladi turski inženjeri, već 2022. godine naći u inventaru Turskih oružanih snaga.


U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye navedeno je tada kako je raketa "Bozdogan", lansirana s borbenog aviona F-16, pri prvom dejstvu ostvarila direktan pogodak.

Projekte "Simsek", "Bozdogan" i "Gokdogan" razvila je nacionalna kompanija TUSAS.

Tako je Turkiye napravila vrlo značajan korak kada je riječ o nacionalnoj proizvodnji raketa tipa vazduh-vazduh, koje je ranije, pod vrlo teškim uslovima, bila primorana uvoziti.

"Bozdogan" je raketa tipa vazduh-vazduh s infracrvenim radimoetrom (IIR), teška 140 kilograma i razvija brzinu do četiri macha.

"Bozdogan", raketu koja razvija veliku brzinu i ima vrlo velike manevarske sposobnosti, razvili su mladi inženjeri u okviru projekta Goktug za potrebe Turskih oružanih snaga.

Cilj projekta Goktug je razviti rakete "Bozdogan" i "Gokdogan" te elektronične rakete koje će se koristiti za obuku. "Bozdogan" je razvijen kao raketa unutar vidnog polja, a "Gokdogan" pronalazi i eliniše mete izvan vidnog polja.

Rakete "Bozdogan" i "Gokdogan", koje se prvenstveno planiraju integrirati na avione F-16, koristit će se protiv borbenih aviona, aviona velikih tijela, helikoptera, bespilotnih letjelica i krstarećih raketa.

Planirano je također da "Bozdogan" bude municija i za naoružane bespilotne letjelice, kao i jedno od važnih oružja nacionalnih borbenih aviona Turkiye.

TRT Balkan