Eksperimenti se odnose na širok raspon naučnih područja, od nauke o materijalima do biotehnologije, elektroničkog inženjeringa i istraživanja raka.    Foto: Twitter/@SpaceX

Pukovnik Alper Gezeravci, pilot borbenog zrakoplovstva Turkiye, poletio je u svemir na dvosedmičnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, svrstavajući Turkiye u grupu nacija koje su uspješno poslale astronaute u svemir.

"To je vrlo simboličan, važan korak. Međutim, nije posljednji. To je početak putovanja za našu veliku zemlju", rekao je pukovnik Gezeravci za TRT World u ekskluzivnom intervjuu uoči historijskog lansiranja u srijedu, prvog za ambicioznu turski Nacionalni svemirski program.

Četveročlana posada poletjela je u 2149 GMT (00:49 ujutro po turskom vremenu) iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, Sjedinjene Države, u kapsuli SpaceX Dragon koju je nosila raketa Falcon 9. Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za srijedu, ali je odgođeno kako bi "timovi dovršili provjere prije lansiranja i analizu podataka o vozilu", napisao je SpaceX na X-u. Očekuje se da će posada Ax-3 putovati otprilike 36 sati prije pristajanja na ISS 20. januara oko 09:53 GMT (12:53 popodne po turskom vremenu).

Gezeravci je u intervjuima prije lansiranja naglasio da nikada nije ni sanjao da će postati astronaut jer se to činilo mogućim samo za djecu drugih naroda. Ali 18. januara, dok je nosio težnje Turkiye prema ISS-u, nebo je prestalo biti granica.

"Od sada ću biti ponosan... (znajući) da je moja zemlja izvela, uz snažnu volju i odlučnost, misiju s ljudskom posadom u svemir", rekao je Gezeravci u video intervjuu iz Orlanda na Floridi, dok je bio u obveznom karantenu pred lansiranje.

"Ovo je definitivno historijska prigoda za stotu obljetnicu zemlje... koja će nadahnuti naše buduće generacije na njihovim putovima u duboki svemir", dodao je, izrazivši kako ne može pronaći riječi kojima bi opisao radost i čast koju osjeća zbog bivanjadijelom ove misije.

Doprinos svemirskoj nauci

Sveeuropska posada Ax-3 uključuje glavnog astronauta Axiom Spacea i bivšeg zapovjednika ISS-a Michaela Lopeza-Alegria, koji predstavlja Španjolsku i SAD. Godine 2022. vodio je Axiom Mission 1 (Ax-1), prvu privatnu misiju na ISS.

Pilot misije je pukovnik Walter Villadei iz talijanskih zračnih snaga. Gezeravci, pilot borbenog zrakoplova F-16, sudjeluje u Ax-3 kao stručnjak za misiju zajedno sa švedskim astronautom Marcusom Wandtom iz Europske svemirske agencije.

Nakon pristajanja, posada će ostati na ISS-u 14 dana, tokom kojih će prisustvovati svojim naučnim misijama vezanim za zemlju. Gezeravci će provesti 13 naučnih eksperimenata koje su pripremili turski naučnici i istraživačke institucije.

"To je zaista temeljita misija, koja obuhvata nekoliko područja", rekao je Gezeravci za TRT World, ističući značaj svoje misije u doprinosu nauci.

Svaki eksperiment proveden u svemiru definira parametre ljudskog postojanja u kozmičkom okruženju, te nudi nove perspektive i otkrića za problem ovdje na Zemlji.

Među 13 eksperimenata koje će Turkiye provesti na ISS-u je PRANET, koji su osmislili srednjoškolci iz grada Musa na istoku Turkiye, koji ispituje antibakterijske učinke propolisa u mikrogravitacijskim okruženjima.

Eksperimenti se odnose na širok raspon naučnih područja, od nauke o materijalima do biotehnologije, elektroničkog inženjeringa i istraživanja raka.

Naime, eksperiment MYELOID ispituje efekat izloženosti zračenju na ćelije raka u svemirskom okruženju. Drugi eksperiment, EXTREMOPHYTE, uključuje endemsku biljku iz slanog jezera u Turkiye, koja može ukloniti sol iz tla i vode, istražujući odgovor biljaka na različite nivoe stresa soli u svemirskom okolišu i njihov budući potencijal svemirskog ekosistema.

Gezeravci je istaknuo da prisutnost turskog astronauta na ISS-u daje nacionalnim naučnicima "jednaku priliku za natjecanje" u područjima u kojima su već iznijeli vrijedne studije.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da će njegova misija potaknuti "ambiciju i inspiraciju na nekoliko polja" za ljude Turkiye, mlade i stare, "koji namjeravaju zakoračiti u svemirski svijet kao astronauti ili naučnici, kao i avijatičari".

Nakon pristajanja, posada će ostati na ISS-u 14 dana, tokom kojih će prisustvovati svojim naučnim misijama vezanim za zemlju.    Foto:  AA

Dotičući se okruženja međunarodne saradnje koja je doprinijela Turskoj inauguralnoj svemirskoj misiji s ljudskom posadom, od međunarodne posade Ax-3 do saradnje s Axiom Space, SpaceX i NASA-om, Gezeravci je naglasio da su svaka nacija i svaki pojedinac donijeli svoje jedinstveno iskustvo .

"Radeći s ljudima iz vlastite zemlje, spajate svoje nasljeđe, pozadinu i iskustvo. U ovakvom međunarodnom okruženju, u mogućnosti ste spojiti sva ta iskustva koja dolaze iz različitih zemalja", objasnio je.

"Kada treba spojiti sve naše snage, ispada da je to sjajan sastav", rekao je za TRT World.

Na konferenciji za medije prije lansiranja posade Ax-3, Gezeravci je otkrio lične uspomene koje će ponijeti sa sobom na monumentalno putovanje: porodične fotografije, uz predmete koji predstavljaju njegovo nomadsko tursko nasljeđe i oznake njegove prve eskadrile ratnog zrakoplovstva.

Prvi turski astronaut također nosi neke predmete iznenađenja iz Turkiye, simbolizirajući poznato gostoprimstvo zemlje u pozadini međunarodnog sastava ISS-a.

Dok je Turkiye već uspostavila svoje mjesto kao moćna sila u istraživanju svemira i tehnologiji kao jedna od deset zemalja koje mogu konstruirati vlastite satelite, svemirska misija s ljudskom posadom bila je među primarnim ciljevima desetogodišnjeg Nacionalnog svemirskog programa Turkiye, kojeg vodi Turska svemirska agencija (TUA) i Ministarstvo industrije i tehnologije.

Dok Gezeravci ponosno nosi turski polumjesec i zvijezdu na svoje mjesto u kosmosu na 100. godišnjicu Turske Republike, njegova oznaka misije ukrašena je simbolima ove pobjede.

Oznaka, koja ima oblik seldžučke zvijezde, također ima 16 zvijezda koje predstavljaju 16 turskih nacija. Oznaka stote godišnjice Turkiye također se vidi na amblemu misije Ax-3, s brojem 100 ispisanim na donjem dijelu.

TRT Balkan