Mladi učesnici su se okupili kako bi razmijenili ideje na NEXT Forumu.       Foto: TRT World

Ekskluzivni događaj za mlade TRT Worlda bavio se hitnim globalnim izazovima i podstakao razmjenu ideja. Okupio je mnoge mlade lidere koji su dali značajan doprinos u svojim oblastima.

Drugo izdanje NEXT foruma održano je u utorak u istanbulskom Zorlu Performing Arts Centru (Zorlu PSM), gdje su učesnici prisustvovali razgovorima, panelima i radionicama kako bi razmijenili ideje o različitim hitnim pitanjima za stvaranje održivije budućnosti.

Prošle godine događaj je okupio skup od više od 1.000 mladih pojedinaca širom svijeta, sa 11 panela, sedam radionica i 26 glavnih govornika.

Ove godine forum je bio podijeljen u deset ključnih kategorija: NEXT vođenje, tehnologija, sport, mediji, putovanja, planeta, biznis, obrazovanje, pristupačnost i kolektivno djelovanje. Svako može nešto naučiti i učestvovati.

Forum je počeo prvim panelom „Dobrota će spasiti budućnost: Socijalno preduzetništvo“ na kojem su prisutni razgovarali o tome kako socijalno preduzetništvo može stvoriti značajne promjene u društvu baveći se raznim pitanjima i otvarajući put ka suosjećajnoj budućnosti. Također se fokusirao na kreativne koncepte, projekte i pristupe koje su usvojili mladi socijalni poduzetnici u rješavanju hitnih društvenih izazova.

Za kategoriju NEXT Sport, panel "Unutrašnja priča: uroniti u život sportista" odveo je publiku u duboko istraživanje života sportista, zadubljujući se u njihova izuzetna putovanja ispunjena izazovima, trijumfima i izuzetnim trenucima. Sesija je otkrila ono što je izvan sjaja i glamura sportske arene, o neispričanim pričama koje oblikuju njihova iskustva, kako na terenu tako i van njega.

Tokom događaja održane su radionice o održivoj umjetnosti, VR ilustraciji i dizajnu igara. TRT World

Fokus panela "Klimatska anksioznost: Mladi žele drugačiju planetu" bio je na višestrukim efektima klimatske anksioznosti na mlade pojedince i putevima za iskorištavanje ove strasti i brige za konstruktivni angažman. Cilj sesije je bio da se pruži platforma za dijalog i razmjenu uvida koja može opremiti mlade ljude sa alatima za transformaciju njihove anksioznosti u smislene akcije.

Cjelodnevni i lični događaj bio je domaćin mnogih drugih panela, ekskluzivnih razgovora inspirativnih pojedinaca i više radionica za mlade da se uključe sa svojim inovativnim idejama. Održane su radionice o održivoj umjetnosti, VR ilustraciji i dizajnu igara.

Forum je izazvao izuzetnu međunarodnu pažnju. Mladi ljudi putuju izdaleka da bi prisustvovali, uključujući one iz SAD-a, Kanade, UK, Italije, Nizozemske, Sudana, Čilea, Pakistana, Indije, Jordana, Namibije, Tanzanije, Nigerije i mnoge druge.

Učesnicima je također pružena prilika da prošire svoje mreže. TRT World

Tokom jednodnevnog događaja, učesnici su prisustvovali panelima i uvodnim govorima stručnjaka i lidera, bavili se umrežavanjem i prisustvovali radionicama.

TRT Balkan