Osudivši razorne izraelske napade na Pojas Gaze, Erdogan je kazao da Turkiye, bez poginjanja pred bilo kojom prijetnjom, čini sve napore svojim srcem, jezikom i rukom da se okonča masakr u Gazi i ugnjetavanje u Palestini.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da njegova zemlja pregovara sa svim stranama kako bi osigurala jedinstvo među različitim palestinskim frakcijama.

“Sastajemo se sa svim stranama kako bismo osigurali jedinstvo među našom palestinskom braćom“, rekao je Erdogan na skupu Turske omladinske fondacije u Istanbulu.

Osudivši razorne izraelske napade na Pojas Gaze, Erdogan je kazao da Turkiye, bez poginjanja pred bilo kojom prijetnjom, čini sve napore svojim srcem, jezikom i rukom da se okonča masakr u Gazi i ugnjetavanje u Palestini.

U izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je više od 30.000 Palestinaca i raseljena većina populacije te blokirane enklave zavijene dubokom humanitarnom krizom i nestašicom hrane.

Erdogan je rekao da će američke i evropske države, koje su ohrabrivale i podržavale Izrael, ostati upamćene u istoriji kao pokrovitelji ubica žena i djece.

“Oni koji ignorišu zločine koji su u toku, otvrdnutih srca i savjesti predane cionistima, postaju saučesnici sistema ugnjetavanja“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio da je Izraelska administracija koju vodi Benjamin Netanyahu ubojica, lažljiva i kukavica.

“Cjelokupno čovječanstvo mora poduzeti jedinstvenu akciju protiv izraelske genocidne politike“, zaključio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije