Naglasio je da niko ne bi trebao pokušavati da zloupotrijebi dobru volju kiparskih Turaka.     Foto: AA

"Put Pile-Yigitler, koji se gradi kako bi se olakšao pristup kiparskim Turcima njihovom zemljištu u Pileu, ima humanitarnu svrhu. S druge strane, stav mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na Kipru u vezi sa procesom izgradnje puta Pile-Yigitler neprihvatljiv je i krajnje pogrešan", rekao je Celik na društvenim mrežama.

"Takav stav mirovnih trupa da udovolji strani kiparskih Grka nanio je štetu njihovom djelovanju i ugledu na samom Kipru", dodao je. Podsjetio je da su mirovne snage UN-a dozvolile izgradnju puteva Larnaka-Dhekelia-Ayia Napa i Pile-Voroklini, koje su izgradili kiparski Grci eksproprijacijom turskog zemljišta.

"Dakle, stav mirovnih snaga prema strani kiparskih Turaka sadrži dvostruke standarde i zadao je težak udarac samoj neutralnosti mirovnih trupa", kazao je Celik te naglasio: "U cijelom ovom procesu mi u potpunosti podržavamo Tursku Republiku Sjeverni Kipar. Pomno pratimo najnovija dešavanja na terenu", dodao je.

Naglasio je da niko ne bi trebao pokušavati da zloupotrijebi dobru volju kiparskih Turaka. "Očekujemo da će mirovne snage Ujedinjenih nacija pokazati jednak pristup kao i dosljedan i nedvostruki stav prema kiparskim Turcima", kazao je Celik.

Na kraju je istakao da na Kipru postoje dva ravnopravna suverena naroda. "Svi treba da u potpunosti poštuju činjenicu da na Kipru postoje dva ravnopravna i suverena naroda, kao što je naš predsjednik jasno i nedvosmisleno kazao na svim platformama UN-a. Niko ne može da ne poštuje suverena prava Turske Republike Sjeverni Kipar", rekao je Celik.

Put Pile-Yigitler

Policija Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC) potvrdila je u subotu da je osam policajaca povrijeđeno u sukobu s mirovnim snagama Ujedinjenih nacija (UN) zbog tenzija oko parkiranja na Zelenoj liniji koju kontrolišu UN koja razdvaja sjevernu i južnu polovinu ostrva. "Do nereda između policajaca KKTC i mirovnih snaga UN-a došlo je u petak oko 9 sati (6.00 GMT) na putu Pile-Yigitler, koji se gradi i proširuje", saopštila je Generalna uprava policije Turske Republike Sjeverni Kipar.

U saopštenju se dodaje da su snage UN-a su namjerno parkirale svoja vozila na putu i blokirale pristup tom području kako bi spriječile izgradnju puta nepoštovanjem mjera bezbjednosti koje je nametnula Generalna uprava policije. Osam povrijeđenih policajaca prebačeni su u obližnju bolnicu, odakle su otpušteni nakon ukazane pomoći.

Značaj izgradnje

Proširenje puta Pile - Yigitler je strateški važno za lokalno stanovništvo jer će im dati više mogućnosti da stignu do sela Pile, gdje zajedno žive Turci i kiparski Grci. Građani grada Beyarmudu, posljednjeg graničnog prelaza sa turske teritorije do Pila, rekli su da će od ceste, projekta koji se priprema za tranziciju iz sela Yigitler u Pile, bez kontaktiranja britanskih baza i administracije kiparskih Grka Južnog Kipra, imati koristi onih koji žive u pograničnim područjima. Administracija kiparskih Grka ali i UN protive se projektu puta Pile - Yigitler, koji je KKTC počeo provoditi u četvrtak.

Stanovnici Pila će moći da koriste kraći put i neće morati da prolaze kroz britanske baze kada pređu na tursku stranu kada bude gotova izgradnja i popravka puta Pile - Yiitler u dužini od 11,6 kilometara. Prvih 7,5 kilometara puta će prolaziti kroz Yiitler, a drugih 4,1 kilometar će prolaziti kroz selo Pile.

TRT Balkan