Dodao je da se Turkiye priprema za novu multidimenzionalnu i multiaktorsku međunarodnu konjunkturu u skladu sa motom turskog predsjednika koji glasi "Svijet je veći od pet".     Foto: AA

Šef direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun rekao je da ta zemlja obilježava stotu godišnjicu osnivanja Republike i da pod vodstvom svog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nudi rješenja tamo gdje to Ujedinjene nacije (UN) ne uspijevaju.

Profesor Altun je u kolumni za špansku medijsku kuću "Atalayar" naveo da je Republika Turkiye osnovana prije sto godina kao rezultat Rata za nezavisnost koji je dobiven odlučnošću i predanošću nacije.

"Činjenica da je Republika Turkiye opstala u jedinstvu i solidarnosti u području gdje su se nestabilnost i sukobi akutno osjećali tokom prošlog stoljeća, pokazuje snagu i potencijal zemlje. Republika, koja je ponovo rođena iz pepela pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka stabilno napreduje ka svojim uzvišenim ciljevima, koji uključuju razvoj, oživljavanje i izgradnju turske nacije i države u skladu sa zahtjevima modernog doba", naveo je Altun.

Ističući kako turski cilj modernizacije podrazumijeva niz političkih, ekonomskih i pravnih promjena i transformacija, Altun je naveo da tokom stoljeća postoji dosljedna volja i želja da se ovi ciljevi ostvare, uprkos povremenim pokušajima internih i eksternih intervencija da se taj proces izbaci iz kolosijeka.

"S jedne strane, podignut je nivo demokratskih i pravnih institucija i standarda, dok su s druge strane pokrenute inicijative za ekonomski i društveni razvoj. Mehanizmi tutorstva, koji se povremeno pojavljuju kao smetnja punom ispoljavanju suvereniteta nacije, također su prevaziđeni od strane naroda koji je svoju volju branio i na glasačkim kutijama i na ulici", naveo je Altun.

On je dalje naveo da odgovori na pokušaje uzurpiranja volje naroda na izborima i stav koji je narod zauzeo naspram pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine predstavljaju najvažnije pokazatelje volje naroda.

"Oslanjanje na volju naroda je neophodan, ali ne i dovoljan uslov za uspostavljanje moderne republike. Također, Turkiye mora ići u korak s vremenom u pogledu ekonomskih, pravnih i demokratskih standarda. Pošteni, transparentni izbori, koji se održavaju uz ogromnu izlaznost birača i pod nadzorom visokih sudija, ključni su pokazatelj demokratskog standarda Turkiye", objasio je Altun.

Ističući kako su demokratsko učešće i poštovanje volje glasačke kutije vremenom postali duboko ukorijenjeni u Turkiye, Altun je naveo da, je u drugom vijeku postojanja neophodno izgraditi prosperitetnu Republiku Turkiye, onu koja ima kompletirana infrastrukturna ulaganja.

"Pod vodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, infrastrukturne inicijative Turkiye posljednjih godina su stubovi prosperitetne Turkiye. Najznačajniji rezultat infrastrukturnih ulaganja na lokalnom nivou je unapređenje socijalne zaštite. S druge strane, zahvaljujući ovim investicijama, Turkiye će moći iskoristiti potencijal svoje strateške lokacije", napisao je Altun.

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye dalje je naveo da strateška geopolitička lokacija Turkiye privlači sve veći interes iz cijelog svijeta.

"Jaka Turkiye s potpuno razvijenom infrastrukturom imaće sve veći uticaj u svom regionu. Uz napredak napravljen posljednjih godina, Turkiye je cijenjena na međunarodnoj sceni i uspješno ispunjava svoju ulogu plejmejkera u regionalnim pitanjima, posebno na Bliskom istoku i Kavkazu", naveo je on.

Komentirajući izraelsko-palestinski sukob, Altun je naveo da Turkiye pod Erdoganovim vodstvom zagovara politički stav orijentiran na rješenje i naglašava humanitarni aspekt ovog pitanja.

On je naveo da Ukrajina, Karabah i druga regionalna pitanja jasno pokazuju kako je Turkiye postala vodeća zemlja u svom regionu.

"Međunarodna tijela, kao što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, pokazala su se nesposobnim da riješe globalna pitanja pa su ih čak i pogoršala. Jasno je da se međunarodne organizacije moraju osnivati ​​u svjetlu novog vijeka i nove ere, uzimajući u obzir nove ravnoteže", poručio je Altin.

Dodao je da se Turkiye priprema za novu multidimenzionalnu i multiaktorsku međunarodnu konjunkturu u skladu sa motom turskog predsjednika koji glasi "Svijet je veći od pet".

"U cilju rješavanja globalnih i regionalnih problema, Turkiye efikasno koristi humanitarne i diplomatske kanale, kao i moderne instrumente međudržavne interakcije, poput javne diplomatije", zaključio je Altun.

TRT Balkan / agencije