"Vjerujem da ćemo zajedničkim radom postići sigurnije gradove pogodnije za život i održivost", rekla je Erdogan.    Foto: AA

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama Jean Henri Todt čestitao je prvoj dami Turkiye Emine Erdogan na njenoj "ključnoj ulozi" u projektu nultog otpada.

Erdogan je u ponedjeljak primila Todta, koji je boravio u Istanbulu kako bi učestvovao u programu Svjetskog dana gradova 31. oktobra, u vili Vahdettin u Istanbulu.

Tokom njihovog razgovora, Todt je pohvalio vodstvo Turkiye u globalnoj borbi protiv otpada i izrazio čestitke prvoj dami Erdoganu na njenoj ključnoj ulozi u projektu nultog otpada.

Todt je naglasio važnost promocije javnog prijevoza, biciklizma i urbanih sredina pogodnih za pješake kako bi se smanjile prometne nesreće, poboljšala sigurnost na cestama i unaprijedila kružna ekonomija.

Prva dama Erdogan također je podijelila uvide tokom sastanka, ističući da je vlada, pod vodstvom njenog supruga, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, postigla značajno smanjenje saobraćajnih nesreća kroz izgradnju i održavanje autoputa.

"Vjerujem da ćemo zajedničkim radom postići sigurnije gradove pogodnije za život i održivost", rekla je Erdogan.

Erdogan je podijelila detalje njihove razmjene na svom nalogu na društvenim mrežama, posebno se fokusirajući na diskusije vezane za pokret "Zero Vision", koji liči na koncept nultog otpada.

TRT Balkan