“Svjedoci smo snažnog odstupanja između evropskih ulica i evropskih država”, rekao je glasnogovornik AK partije Omer Celik.     Foto: AA

“Izvještaj Komisije Evropske unije o Turkiye za 2023. godinu, nastavlja da odražava pristrasan pristup prema Turkiye, zadržavajući iste fanatične procjene, kao što je primjećeno u prethodnim izvještajima”, rekao je u četvrtak glasnogovornik vladajuće AK partije u Turkiye.

Evropska komisija u srijedu je objavila godišnji izvještaj o Turkiye, zemlji kandidatkinji za članstvo u EU, kao dio svog paketa proširenja za 2023. godinu.

Ankara je svojim saopštenjem osudila opstrukciju postojećeg dijaloga na visokom nivou i mehanizama saradnje s Turkiye o pitanjima poput vanjske politike, regionalnog razvoja, sigurnosti, odbrane i sektorskih pitanja.

"Sramotno je što ovaj izvještaj ističe stav Turkiye protiv izraelskog masakra u Palestini kao nespojiv s EU”, rekao je glasnogovornik AK partije Omer Celik.

“Poziciju Turkiye će cijeniti obični ljudi Evrope i cijelog svijeta”, dodao je.

Celik je napomenuo da su Komisija EU, kao i vodeće države EU, “svojim stavom u odnosu na katastrofu u Gazi potpuno izgubile autoritet da govore u ime humanitarnih i univerzalnih vrijednosti”.

“Svjedoci smo snažnog odstupanja između evropskih ulica i evropskih država”, rekao je Omer Celik.

"Uprkos raznim preprekama, evropske ulice su pokazale stav u skladu s univerzalnim vrijednostima i međunarodnim pravom u vezi s humanitarnom katastrofom u Palestini", naveo je.

“Još jednom pozdravljamo evropske narode, upozoravajući institucije EU na njihove postupke koji će ući u historiju kao tamna mrlja.”

Turkiye je bila vodeći akter u naporima pomoći, jer je već poslala 10 aviona koji su prevozili više od 230 tona humanitarne pomoći za Gazu na aerodrom El-Arish, uz pomoć Egipta.

TRT Balkan