Podrška nogometašu Danske i italijanskog Intera nakon zamalo tragičnog ishoda na utakmici između Danske i Finske.     Foto: Reuters

Sergio Aguero je prebačen u bolnicu gdje su mu rađene detaljnije analize kako bi se otkrio uzrok ovog problema. Ovakve pojave u današnjem nogometu nisu nikakva novina. Prisjetimo se još nekih primjera igrača koji su zbog zdravstvenih problema morali čak prekinuti svoje uspješne nogometne karijere.

1. Christian Eriksen

Euro 2020, koji se zbog pandemije koronavirusa igrao 2021. godine, ostat će upamćen po sjajnim Italijanima koji su zadivili svijet i na kraju takmičenja se okitili zlatom. Ostat će upamćen i kao prvi turnir koji se igrao u više zemalja. Međutim, najupečatljiviji momenat turnira desio se na utakmici prvog kola između Danske i Finske kada je Christian Eriksen, reprezentativac Danske, kolabirao na stadionu. U tim trenucima cijeli stadion, navijači, igrači ali i gledatelji širom svijeta s nevjericom su posmatrali šta se dešava. Ljekari i prateće osoblje desetak minuta su oživljavali Eriksena nakon srčanog udara. Eriksenu je kasnije izvedena uspješna operacija srca a kardiolozi širom svijeta ujedinjeni su u razmišljanju da Eriksen neće moći nastaviti igrati nogomet. Ugovor ga veže za italijanski Inter do 2024, a njegova budućnost je i dalje neizvjesna.

2. Fabrice Muamba

Muamba je 17. marta 2012. godine doživio srčani zastoj i kolabirao tokom prvog poluvremena četvrtfinalne utakmice FA kupa između Boltona i Tottenham Hotspura na White Hart Laneu. Čak 78 minuta njegovo srce nije kucalo. Muamba je odveden u specijaliziranu koronarnu njegu u Londonskoj bolnici za prsne bolesti. Igrač je prvobitno držan pod anestezijom na intenzivnoj njezi. Otpušten je iz bolnice 16. aprila, nakon što mu je ugrađen implantabilni kardioverter-defibrilator Muamba je prisustvovao Boltonovom domaćem meču protiv Tottenham Hotspura 2. maja, gdje je izrazio zahvalnost na podršci koju je dobio. 15. augusta 2012. Bolton je objavio da se Muamba povukao iz profesionalnog fudbala, na osnovu preporuke svog medicinskog tima. Nakon povlačenja iz igre, Muamba je studirao sportsko novinarstvo na Univerzitetu Staffordshire, a u julu 2015. diplomirao je odličnim uspjehom. Položio je i UEFA 'A' trenersku licencu nakon čega je vodio treninge u Liverpoolovoj akademiji kao i ekipu Rochdalea do 16 godina.

3. Stylian Petrov

Nakon ovoga što se desilo Muambi, doktori su posjetili trening Aston Ville kako bi igračima uradili zdravstvene preglede i pregledali im srce. Dva dana kasnije dobili su rezultate koji su pokazali da Stylian Petrov ima simptome raka. Na kraju mu je dijagnosticirana akutna leukemija, zbog koje je prekinuo karijeru kako bi se podvrgao liječenju koje je na kraju bilo uspješno. Najavio je povlačenje u maju 2013. godine. Nakon što je 2013. i 2015. godine bio i omladinski i trener prvog tima u Aston Villi, Petrov se vratio treninzima 2016. godine, prvo sa ekipom do 21 godine, a kasnije i sa seniorima. 9. jula 2016. Petrov je odigrao svoju prvu utakmicu s prvim timom Aston Ville nakon bolesti, sudjelujući u prijateljskoj pobjedi 8:0 nad lokalnim austrijskim timom GAK. Igrao je tokom predsezonskih utakmica, ali mu menadžer Roberto di Matteo nije ponudio profesionalni ugovor.

4. Sebastian Deisler

Sebastian Toni Deisler bio je jedan od najvećih talenata njemačkog nogometa. Omladinski proizvod je Borussije Mönchengladbach. Igrao je jednu sezonu za ovaj klub tokom koje je ispao iz Bundeslige. Pridružio se Herti BSC 1999. prije nego što je otišao u Bayern München 2002. Također je igrao za reprezentaciju Njemačke između 2000. i 2006. godine. Deisler nikada nije uspio ostvariti svoj puni potencijal zbog nekoliko ruptura ukrštenih ligamenata i drugih teških povreda. Deisler je bolovao od depresije. Povukao se iz profesionalnog nogometa u januaru 2007. sa 27 godina. Nakon prestanka igranja počeo je pisati knjigu koja je 2009. godine objavljena. Trenutno živi u Freiburgu.

5. Ruben de la Red

Ruben de la Red je nekada bio perspektivan igrač koji je igrao za Real Madrid i reprezentaciju Španije. Tokom vremena sa Los Blancosima, Ruben se srušio na terenu u utakmici Kupa kralja protiv Real Uniona. Dalji ljekarski pregledi potvrdili su prisustvo rijetkog srčanog oboljenja zbog čega je vezni igrač morao prekinuti karijeru. De la Red, koji je tokom svoje kratke karijere zabilježio tri internacionalna nastupa za Španiju, pored 65 nastupa na klupskom nivou za Real Madrid i Getafe, morao je da se povuče sa samo 25 godina. Nakon odlaska u penziju klub mu je ponudio ulogu koja bi mu pomogla da usavrši svoje trenerske vještine radeći s jednim od omladinskih timova u klubu i pomogla igračima da napreduju kroz redove u Kastilji.

Ovo su samo neki od igrača koji su zbog zdravstvenih problema morali prekinuti svoje karijere. Međutim, duga je lista i onih igrača čija su srca usljed zdravstvenih problema, nažalost, prestala kucati zauvijek. Neki od skorašnjih primjera su Davide Astori, kapiten Fiorentine i Antonio Puerta, igrač Seville.

Da li se tihe bolesti srca, koje su vodeći uzrok smrti kod sportista, ne samo kod nogometaša, javljaju zbog pritiska i većih fizičkih napora? Za to još uvijek nema dokaza, međutim, jedno je sigurno - nogomet je davno prestao biti sport, a postao jedan od najunosnijih biznisa današnjice, tako da je odgovor na ovo pitanje sigurno u fokusu sportskih i medicinskih studija.

TRT Balkan