Turkiye se ranije kandidirala i za EURO 2028. godine, ali Fudbalski savez te zemlje je rekao da će se povući ako bude prihvaćena njegova zajednička kandidatura sa Italijom za EURO 2032.            Foto: AA

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) saopćila je da razmatra kandidaturu koju su Republika Turkiye i Italija zajednički podnijele za domaćinstvo Evropskog fudbalskog prvenstva 2032. godine.

U saopćenju se navodi da je UEFA prihvatila zahtjev Turkiye koja se povukla iz kandidature za organiziranje Evropskog prvenstva 2028. godine, a da razmatra zahtjev koji je Turkiye podnijela sa Italijom za zajedničko organiziranje EURO-a 2032. godine.

Nakon povlačenja Turkiye, zajednička kandidatura za Velike Britanije i Republike Irske je ostala bez konkurencije za domaćina za EURO 2028. godine.

Upravni odbor UEFA-e će 10. oktobra u švicarskom Nyonu donijeti odluku o domaćinu Evropskog prvenstva 2028. godine i odluku o konačnim kandidatima za EURO 2032.

Turkiye se ranije kandidirala i za EURO 2028. godine, ali Fudbalski savez te zemlje je rekao da će se povući ako bude prihvaćena njegova zajednička kandidatura sa Italijom za EURO 2032.

TRT Balkan / agencije