Sve polufinalne utakmice baraža za UEFA EURO 2024 igrat će se 21. marta, a finala 26. dana u trećem mjesecu naredne godine.     Foto: UEFA

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalu play-offa ”B” za plasman na Evropsko prvenstvo ”Njemačka 2024” igrat će protiv Ukrajine, odlučeno je današnjim žrijebom u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u Nyonu (Švicarska).

Izabranici selektora Save Miloševića domaćini su u polufinalu 21. marta 2024. godine, što je Bosna i Hercegovina osigurala kao pobjednik UEFA-ine Lige nacija ”B”, odnosno plasmanom u elitnu diviziju ”A”. Pet dana kasnije u eventualnom finalu ”B” baraža Bosna i Hercegovina bi se mogla sastati s pobjednikom drugog polufinalnog para Izrael - Island. Finalni duel, ukoliko eliminišu favorizovanu Ukrajinu, popularno zvani ”zmajevi” igrat će takođe ”kući”, određeno je žrijebom.

U polufinalu "C" grupe baraža Gruzija će biti domaćin Luksemburgu, a Grčka će ugostiti Kazahstan. Domaćin ”C” finalnog duela bit će pobjednik meča Gruzija - Luksemburg.

Poljska dočekuje Estoniju u "A" polufinalu, dok drugi par čine Vels - Finska. Domaćin ”A” finala bit će Vels ili Finska.

Sve polufinalne utakmice baraža za UEFA EURO 2024 igrat će se 21. marta, a finala 26. dana u trećem mjesecu naredne godine.

Pobjednici finala postat će posljednja tri od ukupno 24 učenika Evropskog fudbalskog prvenstva koje će se od 14. juna do 14. jula 2024. godine igrati u Njemačkoj.

Pored domaće selekcije, koja će nastupiti direktno kao organizator šampionata, plasman na UEFA EURO 2024 kroz kvalifikacije izborilo je sljedećih 20 nacionalnih timova: Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska, Turkiye, Mađarska, Danska, Albanija, Austrija, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Škotska, Slovačka, Češka Republika, Nizozemska, Italija, Švicarska i Srbija.

Žrijeb za prvenstvo Starog kontinenta (šest grupa po četiri reprezentacije, u osminu finala idu po dvije prvoplasirane i najbolje četiri trećeplasirane ekipe) bit će održan 2. decembra ove godine u Hamburgu (Njemačka).

PAROVI POLUFINALA BARAŽA

Grupa ”A”

Poljska - Estonija

Vels - Finska

Grupa ”B”

Bosna i Hercegovina - Ukrajina

Izrael - Island

Grupa ”C”

Gruzija - Luksemburg

Grčka - Kazahstan

TRT Balkan / agencije