60 posto roditelja vjeruje da njihovo dijete brže napreduje upravo zbog tehnologije.     Foto: Getty images

Istraživanje na 2.000 roditelja djece između tri i sedam godina pokazuje da oni koriste tehnologiju da bi pomogli djetetu u učenju (59 posto) i čitanju (41 posto), pa čak i da im pomognu prije nego što dođu u učionicu.

Dok jedna četvrtina (26 posto) roditelja nije koristila tehnologiju kao alat za učenje, 60 posto vjeruje da njihovo dijete brže napreduje upravo zbog tehnologije.

Više od četiri od pet roditelja (82 posto) priznaje da bi im koristilo korištenje tih alata za učenje dok su i sami bili u mlađoj dobi.

Aplikacije za učenje

Rezultati koje je provela agencija OnePoll za Duolingo ABC, aplikaciju za edukaciju djece, pokazuju da je 71 posto roditelja već koristilo aplikaciju za učenje kako bi pomoglo svom djetetu.

Gotovo tri četvrtine (74 posto) kaže da tehnologija roditeljstvo čini manje stresnim, a neki roditelji koriste tehnologiju da nauče svoju djecu nečemu novom, poput drugog jezika ili muzike (79 posto).

Tehnologija također omogućava roditeljima da organiziraju obaveze poput sportskih i klubskih rasporeda (68 posto), kao i ručkova i obroka (68 posto).

Neki roditelji se muče da razumiju novu tehnologiju

Pored dodatnog učenja, djeca koriste tehnologiju za kreativne aktivnosti (64 posto) i videoćaskanje sa porodicom i prijateljima (67 posto).

Milenijumski roditelji također naglašavaju kako im tehnologija može pomoći da povećaju izloženost drugim kulturama i ljudima (34 posto), kao i podučavanje životnih vještina poput dijeljenja i društvenih interakcija (39 posto).

“Mnogi roditelji shvaćaju prednosti korištenja tehnologije za podršku dodatnom učenju – iz prve ruke vide kako tehnologija može pomoći djeci da samostalno uče i izgrade samopouzdanje”, ističe Daniel Falabella, generalni direktor Duolingo ABC.

Međutim, stvaranje modernijeg okruženja za učenje za njihovo dijete nosi i određene izazove.

Roditelji su se mučili da poboljšaju vlastito razumijevanje tehnologije (63 posto), nauče svoje dijete kako da se samostalno snalaze s tehnologijom (69 posto) i identifikuju gdje je njihovom djetetu potrebna dodatna podrška (56 posto).

Tehnologija je budućnost obrazovanja


Također, preporuke nastavnika (39 posto) i uviđanje uspjeha vršnjaka također čine roditelje sklonijim isprobavanju aplikacije za učenje. Ovo je možda samo početak, a više od četiri od pet roditelja (81 posto) vjeruje da je tehnologija budućnost obrazovanja.

“Dobro dizajnirane aplikacije mogu imati nevjerovatan utjecaj na učenje, pomažući djeci da ostanu angažirani i motivirani da nastave s učenjem“, kazao je Falabella te dodao:

“Budućnost učenja kroz tehnologiju je zaista uzbudljiva. Više porodica nego ikada prije ima pristup visokokvalitetnim i personaliziranim iskustvima učenja.”

Duolingo ABC je naručio ovu anketu, koja je provedena na ukupno 2.000 roditelja djece uzrasta 3 do 7 godina između 16. novembra i 21. novembra 2022. godine.

TRT Balkan