YouTube, koji pripada Googleu, primjetno nedostaje na popisu kompanija pozvanih u srijedu pred Senat, unatoč tome što prema istraživanju Pew Research Centra, više djece koristi YouTube nego bilo koju drugu platformu. / Photo: AFP

Direktori kompanija Meta, TikTok, X i drugih društvenih medija izašli su pred Sudski odbor Senata kako bi svjedočili, dok zakonodavci i roditelji postaju sve zabrinutiji zbog efekata društvenih medija na živote mladih ljudi.

Saslušanje u srijedu počelo je snimljenim svjedočenjem djece i roditelja koji tvrde da su bili zloupotrebljeni na društvenim medijima.

Tokom višesatnog događaja, roditelji koji su izgubili djecu zbog samoubojstva držali su slike svoje preminule djece.

“Oni su odgovorni za mnoge opasnosti s kojima se naša djeca susreću na internetu”, rekao je Dick Durbin, većinski senator Senata SAD-a, koji predsjedava komitetom.

“Njihov izbor dizajna, njihov neuspjeh da adekvatno ulože u povjerenje i sigurnost, njihova stalna težnja za angažmanom i profitom u odnosu na osnovnu sigurnost, sve je to dovelo našu djecu i unuke u opasnost.”

U žestokoj sesiji pitanja i odgovora s Markom Zuckerbergom, republikanski senator iz Missourija, Josh Hawley, upitao je izvršnog direktora kompanije Meta je li on lično nadoknadio nekom od žrtava i njihovim porodicama za ono kroz šta su prošli. „Mislim da nije“, odgovorio je Zuckerberg. "Ovdje su porodice žrtava", rekao je Hawley. „Želite li da im se izvinite?“

Dok su roditelji ustajali i podizali slike svoje djece, Zuckerberg se okrenuo prema njima i izvinio se za ono kroz šta su prošli. Hawley je nastavio pritiskati Zuckerberga, pitajući ga hoće li preuzeti ličnu odgovornost za štetu koju je njegova kompanija izazvala.

Zuckerberg je ostao na poruci i ponovio da je Metin posao „izgradnja vodećih alata u industriji“ i osnaživanje roditelja.

“Da biste zaradili novac”, ubacio se Hawley. Meta je tužena od desetaka država koje tvrde da namjerno dizajnira značajke na Instagramu i Facebooku koje ovise djecu o svojim platformama i nije ih zaštitila od mrežnih predatora.

Opasni proizvodi

Senator Južne Karoline Lindsey Graham, prvi republikanac u sudskom vijeću, ponovio je Durbinovo mišljenje i rekao da je spreman raditi s demokratima na rješavanju problema.

"Nakon godina rada na ovom problemu s vama i drugima, došao sam do sljedećeg zaključka: kompanije društvenih medija, kakve su trenutno osmišljene i rade, opasni su proizvodi", rekao je Graham.

Rekao je direktorima da su njihove platforme obogatile živote, ali da je vrijeme da se pozabave "tamnom stranom".

Počevši s Jasonom Citronom iz Discorda, rukovoditelji su hvalili postojeće sigurnosne alate na svojim platformama i posao koji su obavili s neprofitnim organizacijama i policijom kako bi zaštitili maloljetnike.

Snapchat je razbio redove uoči saslušanja i počeo podržavati savezni prijedlog zakona koji bi stvorio pravnu odgovornost za aplikacije i društvene platforme koje preporučuju štetan sadržaj maloljetnicima. Izvršni direktor Snapa Evan Spiegel ponovio je podršku kompanije u srijedu i zatražio od industrije da podrži zakon.

Izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, rekao je da TikTok pažljivo provodi svoju politiku koja zabranjuje djeci mlađoj od 13 godina korištenje aplikacije. Izvršna direktorica Linda Yaccarino izjavila je da X, prije poznat kao Twitter, nije usmjeren prema djeci.

"Mi nemamo djelatnost posvećenu djeci", rekla je Yaccarino. Dodala je da će kompanija također podržati Zakon Stop CSAM, savezni zakon koji olakšava žrtvama zlostavljanja djece da tuže tehnološke kompanije.

TRT Balkan