Kako je rastuće neslaganje na TikToku bilo ključno u pomjeranju američkog javnog mnijenja protiv Izraela, ova aplikacija je postala meta mnogih proizraelskih lobija kao što je Anti-Defamation League (ADL).             Foto: AA

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) usvojio je nacrt zakona kojim se predlaže zabrana platforme društvenih medija TikTok u vlasništvu Kine, a jedna od vodećih američkih jevrejskih organizacija objavila je izjavu bez presedana u znak podrške takvoj sankciji.

Zakon daje kineskoj matičnoj kompaniji TikTok ByteDance šest mjeseci da proda imovinu aplikacije u SAD-u ili se suoči sa potpunom zabranom u zemlji. Za tu mjeru, međutim, i dalje je potrebno odobrenje Senata i predsjednika SAD-a.

Jevrejska federacija Sjeverne Amerike (JFNA), krovna organizacija američkih jevrejskih grupa, pohvalila je taj predloženi zakon, navodeći da je TikTok pomogao u podsticanju užasnog porasta antisemitizma.

“Podrška JFNA predloženom i u donjem domu Kongresa usvojenom prijedlogu zabrane TikToka u SAD-u ukazuje na to da bi takav potez bio od koristi za Izrael“, rekla je Nursin Atesoglu Guney, šefica Odjela za međunarodne odnose na Istanbulskom tehničkom univerzitetu “Yildiz“.

Guney je za za Anadolu kazala da sve veći broj propalestinskih i antiizraelskih objava na aplikaciji TikTok šteti izraelskim planovima za kontrolu mnijenja američke omladine.

Naglasila je da je potez američkog Kongresa usmjeren na zaštitu izraelskih interesa.

Odbacujući argument da je antisemitizam u porastu na TikToku, Guney je kazala da smatra da plan neće uspjeti polučiti rezultate koje Izrael priželjkuje.

“Ono što se zaista dešava nije da TikTok utire put antisemitizmu, već pokazuje pravi fenomen, a to je rastuće neslaganje među mladima protiv dominantnog proizraelskog narativa u SAD-u. Ne može se zaustaviti percepcija da je Izrael agresor“, rekla je Guney.

Izrael od 7. oktobra izvodi brutalne napade na Pojas Gaze u kojim je ubijeno više od 31.300 Palestinaca, zbog čega se Izrael suočava i sa optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

“Ovi protekcionistički potezi neće biti ništa. Oni možda pribjegavaju njima zbog činjenice da se bliže izbori u SAD-u“, kazala je Guney.

Kritizirala je izjavu u kojoj JFNA pripisuje krivicu TikToku za rastuće antiizraelsko raspoloženje među američkom omladinom.

Naglasila je da izvori informacija više nisu ograničeni na konvencionalne medije, a da su mladi putem društvenih mreža izloženi različitim mišljenjima i sadržajima.

“Mladi mogu jasno vidjeti stvarnost jer pomno prate društvene mreže. Više ne vjeruju u laži. Naporima da blokira TikTok, američka administracija pokušava da sakrije stvarnost“, rekla je Guney.

Izrael i SAD su nedvojbeno najčvršći saveznici na globalnom nivou, a Washington smatra da je sigurnost Izraela vitalna za njegove strateške interese.

Kako je rastuće neslaganje na TikToku bilo ključno u pomjeranju američkog javnog mnijenja protiv Izraela, ova aplikacija je postala meta mnogih proizraelskih lobija kao što je Anti-Defamation League (ADL).

U nedavnom intervjuu za MSNBC, direktor ADL-a Jonathan Greenblatt rekao je da je TikTok postao informativni kanal za mlade ljude te ga je optužio da, kako je kazao, kao Al Jazeera radi na steroidima, pojačavajući i intenzivirajući antisemitizam i anticionizam bez posljedica.

Iz JFNA su također kazali da je kompanija ByteDance povezana sa kineskom vladom koja se jasno pozicionirala protiv Izraela.

“Kina je ispunila svoje medijske i kanale društvenih medija pod kontrolom države antisemitskom i antiizraelskom retorikom“, tvrde iz JFNA.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew kritizirao je “razočaravajuće“ glasanje u donjem domu Kongresa, obećavajući da će kompanija učiniti sve što može da zaštiti aplikaciju.

On je naveo da je kompanija poduzela nekoliko mjera za zaštitu podataka i izolaciju TikToka od vanjskih utjecaja.

U saopćenju, TikTok je rekao da ostaje nada da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na ekonomiju, sedam miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste uslugu TikToka.

TRT Balkan / agencije