Važno je da se nastavi raditi na saradnji s drugim zemljama kako bi se povećala uključenost i utjecaj zemalja Balkana u oblasti svemirskog inženjeringa.      Foto: TRT Balkan

Države koje okružuju zemalje Balkana – Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka – već su započele izvanzemaljske projekte i već imaju svoje satelite lansirane u svemir.

Slovenija je jedina zemlja koja je živim održala tajanstveni jugoslavenski svemirski program, kojem je, prema tvrdnjama iz filma „Houston, we have a problem“, polovinom prošlog stoljeća zavidjela i Amerika.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija još nemaju ozbiljne svemirske programe, dok su Crna Gora i Albanija otišle nekoliko koraka dalje od svojih komšija.

SpaceX Falcon 9 lansirao dva albanska satelita

"Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir", saopštio je albanski premijer Edi Rama 3. januara 2023.

Albanija-1 i Albanija-2 bile su među 114 satelita podignutih u orbitu na raketi SpaceX Falcon 9 koja je poletjela s Cape Canaverala na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Premijer Rama je prethodno najavio da će sateliti odvesti Albaniju u novu eru u provođenju zakona u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava. Sateliti bi trebali biti od velike pomoći albanskim vlastima jer je ta zemlja jedna od vodećih u svijetu po stopi uzgoja i distribucije kanabisa, prema podacima Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).

"Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja", objavio je Rama na društvenim mrežama.

Prošlog septembra, Albanija je potpisala trogodišnji ugovor sa američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za "namjensku satelitsku konstalaciju".     Foto: AA

Prošlog septembra Albanija je potpisala 5,6 miliona eura vrijedan trogodišnji ugovor s američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za "namjensku satelitsku konstelaciju", tačnije, satelitsko praćenje Zemlje.

U izjavi nakon finaliziranja ugovora, kompanija je saopštila da će Albaniji dati "prioritetni pristup" dva satelita.

"Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju upravljanje poljoprivredom, ilegalne usjeve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, sigurnosti granica i životne sredine", naveli su u saopštenju.

Crna Gora lansirala prvi probni satelit

Prvi crnogorski satelit lansiran je u svemir 7. oktobra 2022. godine iz sela Viš, a u organizaciji Montenegro Sapce Researcha (MSR).

Prvi projekat svemirskog istraživanja u Crnoj Gori pokrenuo je mladi tročlani tim: Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević. Ponovo je riječ o nanosatelitu CubeSat koji u svojoj probnoj verziji mjeri i analizira UV zračenja, stanje ozona iznad Crne Gore te šalje prve fotografije svemira s jednog crnogorskog satelita.

Pogled sa prvog crnogorskog satelita.     Foto: Montenegro Space Research

Satelit je podignut na visinu otprilike 40-ak kilometara i on je probni projekat za lansiranje ključnog projekta “Luča” koji je mnogo kompleksniji i podrazumijevat će dvije faze i misije.

"Luča I će ići najvjerovatnije od 80 km do 100 km visine (Kartmanove linije), nakon čega će se vratiti, dok će Luča II ostati u orbiti", objašnjavaju članovi ovog ambicioznog tima.

Pogled sa prvog crnogorskog satelita.     Foto: Montenegro Space Research

Osnivači projekta navode da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija mijenjati nabolje.

“Nastojimo podići svijest o značaju naučnoistraživačkih projekata i poduhvata, jer to je ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju s državnim institucijama, možemo Crnu Goru učiniti jednim od centara svemirske industrije u ovom dijelu Evrope”, kazali su iz Montenegro Space Researcha.

Perun I i CroCube u trci za prvi hrvatski satelit u svemiru

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja još nije lansirala satelit u Zemljinu orbitu. Studenti i profesori iz pet zagrebačkih visokoškolskih ustanova okupljeni su oko Jadranske aero-svemirske asocijacije (Adriatic Aerospace Association - A3), na čelu sa Slobodanom Dankom Bosancem s Instituta „Ruđer Bošković“.

Njihova misija je da u okviru ovog hrvatskog svemirskog projekta u svemir lansiraju satelit Perun I, te da obrazuju mlade naučne generacije koje bi mogle biti nada za razvoj hrvatskog svemirskog programa.

Ova priča je počela 2020. godine, a tada se očekivalo da će Hrvatska svoj prvi satelit lansirati 2022. godine, no već je 2023, a Hrvatska i dalje nema svoj satelit u svemiru. Očekuje se da će Perun biti lansiran tek za godinu-dvije, kako je u aprilu 2022. za blog Centra za znanstvene informacije napisao Zoran Kahrić iz NASA-e koji je saradnik na ovom projektu.

Perun I je projekat koji podrazumijeva razvijanje, montiranje i lansiranje satelita 2U CubeSat. Iako, kada se spomene svemirski, mislimo na velike rakete, Perun je tek kockica dimenzija 10 cm x 10 cm x 10 cm. Glavna misija mu je potaknuti Hrvatsku na razvoj svemirske tehnologije.

U ekipi koja nastoji potaknuti Hrvatsku na razvoj svemirske tehnologije su na samom početku bili studenti sa zagrebačkih Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ekonomskog fakulteta, Prometnog fakulteta te Visokog učilišta Algebra.

Model Perun I satelita      Foto: Adriatic Aerospace Association A3

Kako je za CZI Kahrić dalje naveo, „tokom godina profesor Bosanac je oko ovog projekta uspio okupiti stotinjak članova i to ne samo iz Hrvatske, projekat ima članove od SAD-a do Kine“.

Visoko učilište Algebra u Zagrebu će biti centar gdje će se satelit sklapati i testirati, kompanija Amphinicy će napraviti software za komunikaciju, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek radi na solarnim ćelijama, Geolux iz Zagreba radi na kameri, a članovi s IRB-a na zemaljskoj stanici.

Satelit Preun I bi se trebao sastojati od kamera koje će snimati hrvatsko kopno s visine 500 kilometara, a težit će tek blizu jednog kilograma.

Pored projekta Perun I, u Hrvatskoj se u 2022. godini počeo razvijati još jedan naziva CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru. Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugi dio 2023. godine, a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi, u vlasništvu svemirskog diva, kompanije Space X.

Model 'Prve hrvatske kockice u svemiru'      Foto: Facebook/CroCube

Danijela Jović je voditeljica projekta CroCube te direktorica prodaje i komunikacija u slovačkoj firmi Spacemanic. Ova firma i hrvatska A3 asocijacija rade na razvoju i lansiranju “prve hrvatske kockice u svemiru”.

Spacemanic će praviti hardver, a sponzori bi trebali omogućiti lansiranje u nisku zemljinu orbitu, dok A3 ima ulogu osiguravanja operacija vezanih za Zemlju i izgradnju zemaljskih satelitskih stanica.

Šta su to “Cube” sateliti?

I Perun I i CroCube su ustvari nanosateliti, naziva CubeSat. To su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem komponenti modela.

Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu, što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

CroCube je 1U CubeSat identičnih dimenzija kao Perun 1 (10 cm x 10 cm x 10 cm), ukupne mase blizu 1 kg.

I ovaj projekat je nositelj nacionalnog ponosa pa je tako na službenoj stranici CroCubea navedeno da kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara najpoznatijem hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom širom svijeta – crveno-bijelim kockicama, zbog čega je i nazvan Prvom hrvatskom kockicom u svemiru.

Osnovana Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope (SESA)

Svemirski inženjering je skupa oblast koja zahtijeva velika ulaganja i velike ljudske resurse. Kako bi zemlje regije savladale manjak institucionalne podrške, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Sjeverna Makedonija su se udružile i osnovale Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope).

SESA je rezultat višegodišnje regionalne težnje za udruživanjem koje je konačno realizovano 27. juna 2022. godine, a već u julu su održani prvi sastanci te je definisana zajednička strategija djelovanja i započela realizacija projekata.

Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope    Foto: SESA

Ovu asocijaciju čine ispred Bosne i Hercegovine CERIT - Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara, ispred Srbije Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD), ispred Crne Gore Montenegro space Research iz Podgorice, ispred Hrvatske Adriatic Aerospace Association iz Zagreba te ispred Sjeverne Makedonije Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja.

Cilj je, kako su rekli, razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u kompletnom regionu, za opšte dobro.

U planu je da države uz pomoć Indijske svemirske agencije (ISRO) lansiraju zajednički SESA satelit (koji će također nositi SESA logo), a u međuvremenu sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Upravni odbor SESA je odlučio da naredne četiri godine sjedište SESA-e bude u Bosni i Hercegovini. Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, za zamjenika direktora Armin Đidelija, a sekretar je Sanel Babić, saopćeno je iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju – CERIT.

Ovim projektom zemlje Balkana su pokazale sposobnost saradnje i izgradnje uspješnih svemirskih programa kao odgovor na globalnu potrebu saradnje na projektima svemirskog inženjeringa.

Ovi programi donose mnoge koristi za zemlje Balkana, kao što su razvoj novih tehnologija, unapređenje ekonomije, povećanje znanja i istraživanja te poboljšanje komunikacije i prenošenja informacija.

Međutim, unatoč napretku i uspjehu ovih malih, ali za Balkan značajnih svemirskih programa, države regije su i dalje u manjoj mjeri uključene u međunarodne svemirske projekte u odnosu na druge zemlje. Stoga je važno da se nastavi raditi na saradnji s drugim zemljama kako bi se povećala uključenost i utjecaj zemalja Balkana u oblasti svemirskog inženjeringa.

TRT Balkan