Aviokompanije se usmjeravaju na AI kako bi povećale produktivnost i konkurentnost.       Foto: Reuters

Aviokompanije možda neće uskoro zamijeniti pilote umjetnom inteligencijom (AI), ali stručnjaci iz avioindustrije kažu da nova tehnologija već mijenja način na koji oni posluju.

„Podaci i AI su fantastične poluge za sektor avijacije“, rekla je Julie Pozzi, šefica nauke o podacima i AI u Air France-KLM-u, uoči 80. sastanka Međunarodnog udruženja za zračni transport (IATA) u Dubaiju.

Rukovodioci aviokompanija okupili su se na utjecajnom godišnjem globalnom samitu aviokompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u ponedjeljak kako bi razgovarali o najnovijim vijestima u industriji, uključujući nadolazeće projekte umjetne inteligencije.

Aviokompanije, koje su odavno navikle na male profitne marže, vide umjetnu inteligenciju kao najnoviji način za povećanje produktivnosti i sticanje konkurentske prednosti.

Umjetna inteligencija je "nesumnjivo nova granica, jer predstavlja izvanredno ubrzanje tehnologije i mogućnosti", rekao je Geoffrey Weston, glavni konsultant za avioindustriju u američkoj firmi Bain & Company.

"Kada imate mnogo neizvjesnosti... ono u čemu AI zaista pomaže je da u velikoj mjeri ubrza dostavljanje pravih informacija pravim ljudima što je brže moguće", rekao je.

Air France-KLM to radi s "više od 40 projekata koji koriste generativnu umjetnu inteligenciju", koji poput već poznatog ChatGPT-a treba poboljšati.

Među planovima francusko-nizozemske kompanije je alat koji odgovara kupcima na 85 različitih jezika koji će biti instaliran na tablete agenata Air Francea, a predviđen je za upotrebu 2025. godine na pariskom aerodromu Charles de Gaulle.

"Potpomognuta inteligencija"

Operater aerodroma, Grupa ADP, također je pokrenuo nekoliko AI inicijativa u saradnji sa startapima -- uključujući Allobrain, koji koristi prepoznavanje glasa za odgovaranje na telefonske pozive na aerodromu.

To je smanjilo "broj neodgovorenih telefonskih poziva s 50 posto na 10 posto", rekao je Alban Negret, šef odjela za inovacije ADP-a.

Operater aerodroma se nada da će pojednostaviti područja za iskrcavanje i rotacije šatlova uz pomoć drugog podizvođača, Wintics, koji je specijaliziran za vađenje podataka iz nadzornih slika u realnom vremenu.

Kako se aviosaobraćaj širi, smanjenje vremena čekanja jedan je od važnih izazova industrije, prema stručnjaku za svemirske poslove Jeromeu Bouchardu.

„Imamo sve više putnika u sve skučenijim prostorima, a mi i dalje putujemo kao i 1970-ih,“ rekao je konsultant za praksu prevoza i usluga Olivera Wymana.

"Postoji prostor za poboljšanje", dodao je, govoreći o potencijalu korištenja prepoznavanja lica u sigurnosti aerodroma.

"Ali sve to zahtijeva ogromnu koordinaciju i sinhronizaciju podataka koja još uvijek nedostaje", kaže Bouchard.

Moderni avioni, sa svojim sofisticiranim samodijagnostičkim i kontrolnim sistemima, jesu fabrike podataka koje se mogu koristiti pomoću umjetne inteligencije, kažu stručnjaci.

Ali kada je riječ o stvarnom upravljanju avionom na krmi, kažu da nema sumnje da se to prepusti algoritmima.

Na kraju, "na ljudima je da preuzmu odgovornost za donošenje odluka", rekao je izvršni direktor Thalesa Patrice Caine u martu.

"Umjesto umjetne inteligencije, govorio bih o potpomognutoj inteligenciji, inteligenciji koja pomaže ljudima."

TRT Balkan / agencije