Možda nijedna kompanija trenutno ne profitira više od zlatne groznice u vezi s AI-jem od Nvidije.     Foto: Reuters

Dva izvršna direktora tehnoloških kompanija trude se kako bi proizveli više sofisticiranih čipova potrebnih za umjetnu inteligenciju, sastali su se radi sesije razmišljanja, dok je raniji lider u procvatu tržišta izvijestio o još jednom kvartalu izvanrednog rasta.

Razgovor na pozornici u srijedu između izvršnog direktora Intela, Pata Gelsingera, i izvršnog direktora OpenAI-ja, Sama Altmana, odvijao se u konvencijskom centru u San Joseu, Kalifornija, nekoliko sati nakon što je Nvidia otkrila da joj se prihod za period od novembra do januara gotovo četverostruko povećao u odnosu na prethodnu godinu.

Intel, pionir Silicijske doline koji se posljednjih godina mučio, izložio je svoje planove za dostizanje Nvidie tokom jednodnevne konferencije. Gelsinger je započeo otvarajućim govorom u kojem je predstavio kako vidi groznicu zahtjeva za čipovima opremljenim AI-om kako bi revitalizirao svoju kompaniju u naglom porastu koji je nazvao "Siliconomy".

"To je samo magija načinom na koji ovi mali čipovi omogućavaju moderni ekonomski ciklus u kojem se danas nalazimo", rekao je Gelsinger.

OpenAI, startap iz San Francisca podržan od Microsofta, postao je jedna od najsjajnijih zvijezda tehnologije od kad je lansirao svoju najpopularniju inovaciju u AI-ju, ChatGPT, krajem 2022. godine.

Altman sada želi gurnuti granice još dalje dok se takmiči protiv Googlea i drugih kompanija poput Anthropica i Inflection AI-ja. Ali sljedeći koraci koje želi napraviti zahtijevaju mnogo više procesorske snage nego što je trenutno dostupno.

Neravnoteža između ponude i proždrljive potražnje za AI čipovima objašnjava zašto Altman s velikim interesom pokušava osigurati više novca kako bi pomogao proširenju proizvodnih kapaciteta industrije.

Tokom razgovora s Gelsingerom, izbjegao je odgovoriti na pitanje da li pokušava prikupiti do 7 biliona dolara – više od kombinovane tržišne vrijednosti Microsofta i Applea – kako je nedavno izvijestio The Wall Street Journal.

"Srž istine je da smatramo da će svijet trebati mnogo više (čipova za) AI računanje“, rekao je Altman. "To će zahtijevati globalna ulaganja u mnogo toga što sada ne razmišljamo. Još uvijek nismo na mjestu gdje imamo konkretne brojke."

Altman je naglasio važnost ubrzanja prošlogodišnjeg zamaha umjetne inteligencije kako bi se unaprijedila tehnologija koja, kako tvrdi, će dovesti do bolje budućnosti za čovječanstvo, iako je priznao da će biti negativnih strana na tom putu.

"Krećemo prema svijetu u kojem će više sadržaja generirati AI nego sadržaja koji generiraju ljudi", rekao je Altman. "Ovo neće biti samo dobra priča, već će biti potpuno dobra priča."

Možda nijedna kompanija trenutno ne profitira više od zlatne groznice u vezi s AI-jem od Nvidije.

Tridesetjednogodišnji proizvođač čipova se uzdigao na tehnološki vrhunac zbog svog prednosti u proizvodnji grafičkih procesorskih jedinica, ili GPU-a, potrebnih za pokretanje popularnih AI proizvoda poput ChatGPT-a i Googleovog Gemini chatbota.

Tokom protekle godine, Nvidia je imala izvanredan niz rasta koji je stvorio više od 1,3 biliona dolara vrijednosti za dioničare za manje od 14 mjeseci.

To ju je pretvorilo u petu najvredniju američku javno trgovinu kompaniju iza samo Microsofta, Applea, Amazona i Googleove korporativne matice, Alphabet Inc.

Intel, s druge strane, pokušava uvjeriti investitore da Gelsinger vodi Santa Claru u Kaliforniji na putu povratka tri godine nakon što je postavljen za izvršnog direktora.

Od njegovog dolaska, Gelsinger je već gurnuo kompaniju u posao proizvodnje čipova za druge firme i obećao je 20 milijardi dolara za izgradnju novih fabrika u Ohaju kao dio širenja poslovanja u vođenje takozvanih "ljevaonica" za treće strane.

Tokom konferencije u srijedu, Gelsinger je predvidio da će do 2030. godine Intel nadgledati drugu najveću ljevaoničku poslovnu aktivnost na svijetu, pretpostavljajući da će biti iza trenutnog lidera, Tajvanskog proizvođača poluprovodnika, ili TMSC-a, uglavnom ispunjavajući potražnju za AI čipovima.

"Ovdje se vodi neka vrsta svemirske utrke", rekao je Gelsinger novinarima u srijedu nakon što je održao uvodni govor na konferenciji. "Opća potražnja (za AI čipovima) čini se nezasitna u narednih nekoliko godina."

Do sada, Gelsingerovi napori za preokret nisu impresionirali investitore. Cijena dionica Intela pala je za 30% za vrijeme njegove vladavine dok su dionice Nvidije porasle otprilike pet puta u istom razdoblju.

Intel takođe traži dio od 52 milijarde dolara koje američko Ministarstvo trgovine planira raspodijeliti u nastojanju da poveća proizvodne kapacitete zemlje na tržištu procesora vrijednom 527 milijardi dolara, na temelju prošlogodišnje prodaje širom svijeta.

Manje od 2 milijarde dolara od sredstava dostupnih po Zakonu o čipovima i nauci za 2022. godinu dodijeljeno je do sada, ali ministar trgovine Gina Raimondo, u video nastupu na konferenciji u srijedu, obećala je "stalnu ritmičku" objavu o dodjeli više novca.

Raimondo je takođe rekla Gelsingeru da je nakon nedavnih razgovora s Altmanom i drugim izvršnim direktorima koji vode pokret za AI imala teškoće s shvatanjem koliko tržište može postati veliko.

"Količina čipova koju kažu da trebaju je nevjerojatna," rekla je.

AP