ChatGPT odsad podržava glasovne razgovore i upite bazirane na fotografijama.          Foto: TRT World

OpenAI ChatGPT dobija veliko ažuriranje koje će chatbotu omogućiti glasovne razgovore s korisnicima i interakciju pomoću slika, približavajući ga popularnim pomoćnicima umjetne inteligencije (AI) poput Appleovog Sirija.

"Glasovna funkcija otvara vrata mnogim kreativnim aplikacijama usmjerenim na pristupačnost", rekao je OpenAI u blogu u ponedjeljak.

Slične usluge umjetne inteligencije kao što su Siri, Google glasovni asistent i Amazon.com Alexa integrirane su s uređajima na kojima rade i često se koriste za postavljanje alarma i podsjetnika i isporuku informacija s interneta.

Od svog debija prošle godine, kompanije su usvojile ChatGPT za širok spektar zadataka, od sumiranja dokumenata do pisanja kompjuterskog koda, pokretanja trke među velikim tehnološkim kompanijama za pokretanje vlastitih ponuda zasnovanih na generativnoj umjetnoj inteligenciji.

ChatGPT-ova nova glasovna funkcija također može pričati priče za laku noć, učestvovati u debatama za stolom i glasno izgovarati unos teksta od korisnika.

Noviteti će prvo biti dostupni pretplatnicima, a kasnije i svim ostalim korisnicima.

Izazov za Google Lens

„Tehnologiju koja stoji iza toga koristi Spotify za podcastere platforme da prevedu svoj sadržaj na različite jezike“, rekao je OpenAI.

Uz podršku za slike, korisnici mogu slikati stvari oko sebe i zatražiti od chatbota da "riješi zašto se vaš roštilj ne pokreće, istraži sadržaj vašeg frižidera kako biste planirali obrok ili analizirali složeni grafikon za podatke o poslu".

Alphabetov Google Lens je trenutno popularan izbor za dobijanje informacija o slikama.

Nove funkcije ChatGPT-a će biti objavljene za pretplatnike njegovih Plus i Enterprise planova u naredne dvije sedmice.

TRT Balkan