Jedan od najvećih problema su osnovni modeli, kao što je OpenAI ChatGPT, sistemi umjetne inteligencije koji se obučavaju na velikim skupovima podataka.      Foto: AFP

Pravila koja regulišu upotrebu umjetne inteligencije (AI) trebalo bi da podrže inovacije, rekli su iz Googlea, ponavljajući molbe širokog kruga kompanija i tehnoloških grupa dok se Evropska unija utrkuje da se dogovori o pravilima umjetne inteligencije sljedećeg mjeseca.

Glavni pravni službenik Googlea Kent Walker rekao je u utorak da bi Evropa trebala težiti najboljim AI pravilima, a ne prvim pravilima umjetne inteligencije.

"Tehnološko vodstvo zahtijeva ravnotežu između inovacija i regulative. Ne mikroupravljanje napretkom, već držanje aktera odgovornim kada naruše povjerenje javnosti", rekao je on u tekstu govora koji će biti održan na Evropskom poslovnom samitu.

"Dugo smo govorili da je umjetna inteligencija previše važna da se ne reguliše, i previše važna da se ne reguliše dobro. Trka bi trebala biti za najbolje AI propise, a ne za prve AI propise."

Pozvao je na teške kompromise između sigurnosti i otvorenosti, između pristupa podacima i privatnosti, između objašnjivosti i tačnosti, uz proporcionalna pravila zasnovana na riziku koja se nadograđuju na postojeće propise i daju kompanijama samopouzdanje koje im je potrebno da nastave da ulažu u AI inovacije.

Zemlje EU i zakonodavci EU sada izlažu završne detalje nacrta prijedloga Evropske komisije i imaju za cilj postizanje dogovora 6. decembra.

Jedan od najvećih problema su osnovni modeli, kao što je OpenAI ChatGPT, koji su AI sistemi koji su obučeni na velikim skupovima podataka, sa mogućnošću učenja iz novih podataka za obavljanje različitih zadataka.

Poslovna grupa DigitalEurope i 32 evropska digitalna udruženja prošle sedmice upozorili su EU na pretjerano reguliranje modela osnivanja.

TRT Balkan