Musk kaže da su promjene napravljene kako bi se riješio problem naprednih AI botova koji preuzimaju nadmoć.     Foto: Reuters

Elon Musk, izvršni direktor Twittera, najavio je još jedan set promjena vezanih za naplate platforme, Twitter Blue. Od 15. aprila, samo verifikovani pretplatnici će imati objave preporučene drugim korisnicima i samo će oni moći da glasaju u anketama.

Objave s računa koji ne plaćaju verifikaciju neće biti uključeni u opcije “za vas“, rubrici preporučenih tvitova. Musk kaže da su promjene napravljene kako bi se riješio problem naprednih AI botova koji preuzimaju nadmoć. Budući da bi provjereni nalozi više koštali ukoliko bi koristili botove i lakše ih identifikovali, Musk misli da mu nove mjere mogu pomoći da pojača kontrolu nad računima botova.

Međutim, neki korisnici su kritikovali ovu politiku, jer provjerenim korisnicima daje previše moći da šire dezinformacije na platformi i dugoročno nanose štetu društvu. U početku je Musk pokrenuo Twitter Blue, obećavajući korisnicima koji plate mjesečnu pretplatu, verifikaciju plavom kvačicom.

Međutim, broj pretplatnika nije ispunio njegova očekivanja, što je kompaniju navelo na ovaj drastičan potez. Kao rezultat toga, neprovjereni korisnici Twittera će imati manju vidljivost na platformi i manje šanse da se njihovi tvitovi lajkaju ili dijele. To bi, smatraju mnogi kritičari, moglo imati štetan utjecaj na Twitter, jer rizikuje da postane platforma na kojoj tvitovi dobijaju na snazi plaćanjem umjesto kvalitetom svog sadržaja, čime bi postali manje meritokratski.

Haotično lansiranje

Twitter Blue je imao haotično lansiranje u novembru, kada su ljudi počeli da se lažno predstavljaju kao veliki brendovi i poznate ličnosti i plaćaju plavu kvačicu kako bi izgledali autentično. Twitter je bio primoran da pauzira ovu funkciju nakon manje od sedam dana. Od tada, verifikovani korisnici imaju pojačane tvitove iznad drugih naloga i imaju pristup dodatnim funkcijama, uključujući dugme za uređivanje.

Ranije je plava kvačica korištena za označavanje autentičnosti naloga visokog profila, a Twitter ju je davao bez pretplate. Međutim, kompanija je sada počela postepeno ukidati svoj “naslijeđeni verifikovani program“ i brisat će neke “naslijeđene verifikovane kvačice“ od 1. aprila. Twitter je naveo da korisnici moraju da plate da bi “zadržali svoju plavu kvačicu“.

Musk je često izražavao zabrinutost zbog broja lažnih ili neželjenih naloga na Twitteru i u jednom trenutku je stavio na čekanje svoj plan od 44 milijarde dolara za kupovinu platforme društvenih medija. Prelazak na model zasnovan na pretplati ima za cilj povećanje prihoda, ali rizikuje da izgubi mnoge korisnike koji se mogu osjećati izostavljenim iz zajednice platforme.

TRT Balkan