OpenAI, kojeg podržava Microsoft, kaže da je proveo šest mjeseci radeći na tome da GPT-4 učini sigurnijim i preciznijim.     Foto: Getty Images

Američka kompanija za umjetnu inteligenciju OpenAI lansirala je GPT-4, najnoviju verziju svog revolucionarnog AI sistema koji pokreće ChatGPT.

ChatGPT je interaktivni kompjuterski interface dizajniran da generiše tačne odgovore na pitanja korisnika putem unosa teksta sa mogućnošću sumiranja dugog teksta, pa čak i pisanja originalnih djela u različitim akademskim disciplinama.

Sistem je zauzeo svijet brzinom munje, postavljajući pitanja o njegovom potencijalnom utjecaju na obrazovne sisteme i globalna tržišta rada.

Po čemu se ChatGPT-4 razlikuje od svog prethodnika?

OpenAI, kojeg podržava Microsoft, kaže da je proveo šest mjeseci radeći na tome da GPT-4 učini sigurnijim i preciznijim.

Na osnovu svojih internih procjena, kompanija kaže da je 82 posto manje vjerovatno da će GPT-4 odgovoriti na zahtjeve za nedozvoljeni sadržaj i 40 posto vjerovatnije da će dati činjenične odgovore.

OpenAI kaže da je GPT-4 kreativniji i kolaborativniji i da je sposoban da rukuje nijansiranijim uputstvima i rješava teške probleme sa većom preciznošću od svojih prethodnika.

Pored sposobnosti kompjuterske tehnologije da obradi unos teksta, GPT-4 takođe prihvata unos slike.

OpenAI tvrdi da njegovi najnoviji razvoji omogućavaju GPT-4 napredne mogućnosti rasuđivanja i „performanse na nivou čovjeka“ na nekoliko akademskih i profesionalnih mjerila.

Gdje se koristi GPT-4?

Američka kompanija za finansijske usluge Morgan Stanley koristi GPT-4 kako bi organizirala podatke o upravljanju bogatstvom i učinila ih lakšim za pronalaženje.

Irsko-američka kompanija za finansijske usluge Stripe Inc , koja pokreće plaćanja malih i velikih preduzeća preko interneta, testira da li GPT-4 može pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva i borbi protiv prevara.

Aplikacija za učenje jezika Duolingo uključuje GPT-4 za poboljšanje korisničkog iskustva u vježbanju razgovora i otkrivanje grešaka tokom časova jezika.

Danska mobilna aplikacija Be My Eyes povezuje slijepe i slabovidne osobe s volonterima koji pomažu u stotinama svakodnevnih životnih zadataka poput identifikacije proizvoda.

Sa novom mogućnošću vizuelnog unosa GPT-4, Be My Eyes je započeo razvoj virtuelnog volontera koji pokreće GPT-4 unutar aplikacije.

Koja su ograničenja?

Prema riječima izvršnog direktora OpenAI-a, Sama Altmana, GPT-4 ima slična ograničenja kao i raniji GPT modeli.

Chatbot je optužen za pristrasnost, netačnost te omogućavanje pristupa neprikladnom sadržaju. Ozbiljno ograničavajuća karakteristika ChatGPT-a je da ne može pružiti detaljno obrazloženje za svoje odgovore, što može dovesti do toga da korisnici slijepo prihvate netačne informacije koje pruža AI alat.

ChatGPT takođe čuva istoriju pitanja i zahtjeva korisnika, stvarajući neku vrstu prilagođenog korisničkog iskustva, što bi moglo rezultirati pojedinačnim eho-komorama koje pojačavaju postojeća uverenja ljudi.

“I dalje je manjkav, još uvijek ograničen, i još uvijek izgleda impresivnije pri prvoj upotrebi nego nakon što provedete više vremena s njim”, napisao je Altman u seriji tvitova u utorak najavljujući lansiranje.

Kompanija je dodala: "trebalo bi posvetiti veliku pažnju kada se koriste izlazni podaci jezičkog modela, posebno u kontekstu visokih uloga."

Budućnost umjetne inteligencije

GPT-4 je najnovija prekretnica OpenAI u dubokom učenju – AI metoda koja uči računare da obrađuju podatke na način sličan ljudskom mozgu.

Iako ova moćna tehnologija ima svoja ograničenja i etičke probleme, ona ostaje temelj tehnološke transformacije širom svijeta.

AI ima potencijal da analizira ogromne skupove podataka i otkrije složene odnose i obrasce, što bi moglo dovesti do daljeg napretka u poljima od nauke do politike.

U julu 2021, američki ministar odbrane Lloyd J. Austin III javno je prihvatio važnost partnerstva sa inovativnim kompanijama za tehnologiju umjetne inteligencije za održavanje i jačanje globalne konkurentnosti SAD-a.

Umjetna inteligencija će vjerovatno biti najjača sila koja stoji iza tehnoloških inovacija u modernom svijetu.

TRT Balkan