Na konferenciji je istaknuto da je veoma malo automobila bez vozača na putevima Kosova i regiona Zapadnog Balkana.     Foto: AA

U Prištini je održano 10. jubilarno izdanje Međunarodne konferencije „AI - Sajber bezbednost i bezbednost na putevima“.

Na konferenciji se razgovaralo o uticaju veštačke inteligencije (AI), kao važnom potencijalu u povećanju bezbednosti na putevima, kao i o Inicijativi za bezbednost i mobilnost na putevima, koja ima za cilj povećanje bezbednosti na putevima korišćenjem inovativnih tehnologija kako bi upotpunila planove implementacije Rezolucije Generalne skupštine UN o unapređenju globalne bezbednosti na putevima.

Profesor Muhamet Krasniqi, organizator ovog događaja, rekao je da dolazak inteligentnih transportnih platformi predstavlja nove izazove za sajber bezbednost i da ih treba integrisati u strukturu nacionalnih strategija drumskog saobraćaja na Kosovu.

“Zeleni transport, urbana mobilnost zahtevaju doslednost u konkretnim akcijama i merama, uz maksimalnu brigu o životnoj sredini kako bi se povećala bezbednost kretanja svih građana“, naglasio je Krasniqi.

Direktor za sertifikaciju i standarde u Ženevi, u Švajcarskoj, Patrik Filip naglasio je da se na pitanje korišćenja vozila bez vozača gleda kao na budućnost transporta, ali da su za to potrebne pogodnije okolnosti.

„Doći do pune upotrebe vozila bez vozača zahtevaće novu fazu veštačke inteligencije i ovaj nivo veštačke inteligencije će biti deo generisanih podataka i svaki element uključen u to će morati da doprinese olakšavanju transporta i mobilnosti“, naglasio je Filip.

On je dodao da je realnost drugačija i da je još uvek veoma malo automobila bez vozača na putevima Kosova i regiona Zapadnog Balkana.

Besart Krasniqi iz Privredne komore Kosova rekao je da na Kosovu ne postoji telo ili centar za obuku koji nudi profile ili međunarodne kvalifikacije koje su neophodne za sektor transporta i logistike.​​​​​​​ Krasniqi je rekao da su neadekvatna infrastruktura, kretanje radnika i gust saobraćaj neki od izazova ovog sektora na Kosovu, uključujući i pitanje obrazovanja.

TRT Balkan / agencije