Ovo je peta antimonopolska tužba koju su američki dužnosnici podnijeli protiv Googlea od 2020. godine.      Foto: Reuters

Radi se o prvoj antimonopolnoj tužbi protiv ovog tehnološkog diva pod predsjednikom Bidenom i eskalaciji pravnog pritiska na jednu od najvećih svjetskih internetskih kompanija.

U tužbi se navodi da je Google "uništio legitimnu konkurenciju u industriji tehnologije online oglašavanja, tako što je pokrenuo sistemsku kampanju preuzimanja kontrole nad širokim nizom visokotehnoloških alata koje koriste izdavači, oglašivači i brokeri za olakšavanje digitalnog oglašavanja".

U tužbi koja je podnesena u državi Virginiji, od Okružnog se suda traži da prisili Google da proda svoj paket proizvoda tehnologije za oglašavanje, uključujući softver za kupnju i prodaju oglasa, tržište za dovršavanje transakcija i uslugu za prikazivanje oglasa na internetu.

U tužbi se od suda također traži da zaustavi pravne postupke Googlea u navodnim parnicama oko tržišnog nadmetanja.

To je peta antimonopolska tužba koju su američki dužnosnici podnijeli protiv Googlea od 2020. godine.

Istovremeno zakonodavci i regulatori širom svijeta pokušavaju obuzdati moć koju velike tehnološke tvrtke imaju nad informacijama i internetskom trgovinom.

U Evropi su Amazon, Google, Apple i drugi suočeni s antimonopolskim istragama i optužbama, dok su regulatori donijeli nove zakone kako bi ograničili štetu društvenih medija i neke prakse poput prikupljanja podataka.

Glavni državni advokat Merrick B. Garland rekao je da monopoli "prijete slobodnim i poštenim tržištima na kojima se temelji naša ekonomija."

- Agresivno ćemo štititi potrošače, zaštititi tržišno nadmetanje i raditi na osiguravanju ekonomske pravednosti i mogućnosti za sve - dodao je on.

Googleov glasnogovornik, Peter Schottenfels, rekao je da tužba "pokušava napraviti podjelu na pobjednike i gubitnike u visoko konkurentnom sektoru tehnologije oglašavanja".

- Ovo je samo odraz neutemeljene tužbe koju je pokrenula savezna država Teksas 2020. godine - rekao je Schottenfels, dodajući da najnovija tužba Ministarstva pravde predstavlja pogrešan argument koji bi usporio inovacije i naštetio izdavačima.

HINA