Nije precizirano da li će stručnjak za umjetnu inteligenciju koji će biti angažovan, raditi u proizvodnji Netflix serija i filmova.     Foto:Reuters

Kompanija Netflix objavila je oglas za posao stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) koji će primati platu do 900.000 dolara godišnje.

Prema izvještaju BBC-ja, Netflix je objavio oglas za posao menadžera proizvoda s iskustvom u mašinskom učenju i umjetnoj inteligenciji.

U opisu posla je "prikupljanje i hvatanje povratnih informacija korisnika" kako bi mogao razviti algoritam koji pomaže korisnicima Netflixa da odaberu TV emisiju ili film. U oglasu je navedeno da bi plata za odgovarajuću poziciju mogla dostići 900.000 dolara godišnje.

Nije precizirano da li će stručnjak za umjetnu inteligenciju koji će biti angažovan, raditi u proizvodnji Netflix serija i filmova.

Glumci i scenaristi u Hollywoodu, koji su u štrajku, reagovali su na platu koju je Netflix planirao dati stručnjaku za vještačku inteligenciju.

Govoreći za novinsku stranicu “The Intercept“, poznati glumac i komičar Rob Delaney je rekao:

"Dok 35 glumaca i njihovih porodica mogu biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem SAG-AFTRA za 900.000 dolara godišnje, užasno je da daju taj iznos nereligioznim vojnicima AI vojske."

TRT Balkan / agencije