Slika koju je NASA dostavila 14. oktobra 2022. prikazuje Swiftov rendgenski teleskop koji bilježi naknadni sjaj GRB 221009A otprilike sat vremena nakon što je prvi put otkriven.     Foto: AFP

Astronomi su uočili najsjajniji bljesak svjetlosti ikada viđen, iz događaja koji se dogodio 2,4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje i vjerovatno je bio izazvan formiranjem crne rupe.

Prasak gama-zraka − najintenzivniji oblik elektromagnetnog zračenja − prvi je put otkriven orbitalnim teleskopima 9. oktobra, a njegov naknadni sjaj i dalje prate naučnici širom svijeta.

Astrofizičar Brendan O'Connor rekao je za AFP kako se smatra da su eksplozije gama-zraka koje traju stotinama sekundi, koje su se dogodile u nedjelju, uzrokovane umirućom masivnom zvijezdom, više od 30 puta većom od našeg Sunca.

Zvijezda eksplodira u supernovi, kolabira u crnu rupu, zatim se materija formira u disku oko crne rupe, pada unutra i izbacuje se u mlaz energije koji putuje brzinom 99,99 posto brzine svjetlosti.

Bljesak je oslobodio fotone koji nose rekordnih 18 teraelektronvolti energije − to je 18 sa 12 nula iza sebe − i utjecao je na dugovalnu radiokomunikaciju u Zemljinoj jonosferi.

'Najsjajniji prasak gama-zraka'

"To je zaista rušenje rekorda, kako u količini fotona tako i u energiji fotona koji dolaze do nas", rekao je O'Connor, koji je koristio infracrvene instrumente na teleskopu Gemini South u Čileu kako bi obavio novo istraživanje rano u petak.

„Nešto ovako svijetlo, ovako u blizini, zaista je događaj koji se dešava jednom u stoljeću“, dodao je.

Istraživanje gama-zraka prvo je počelo 1960-ih kada su američki sateliti dizajnirani da otkriju da li Sovjetski Savez detonira bombe u svemiru i na kraju su pronašli takve eksplozije koje potječu izvan Mliječnog puta.

"Izlivi gama-zraka općenito oslobađaju istu količinu energije koju naše Sunce proizvodi tokom cijelog svog životnog vijeka u rasponu od nekoliko sekundi − a ovaj događaj je najsjajniji prasak gama-zraka", rekao je O'Connor.

Ovu eksploziju gama-zraka, poznatu kao GRB 221009A, prvi su uočili teleskopi, uključujući NASA-in Fermi gama-zračenje svemirski teleskop, Neil Gehrels Swift opservatorij i svemirsku letjelicu Wind u nedjelju ujutro po istočnom vremenu.

TRT World