Neuralinkova posljednja javna prezentacija, prije više od godine, uključivala je majmuna s moždanim čipom koji je igrao kompjutersku igricu koristeći svoj um. Foto: AP

Elon Musk je rekao da se očekuje da će bežični uređaj koji je razvila njegova kompanija za ugrađivanje čipova u mozak, Neuralink, početi klinička ispitivanja na ljudima za šest mjeseci.

Kompanija razvija sučelja za moždane čipove za koje kaže da bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se kreću i ponovo komuniciraju. Sa sjedištem u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, Neuralink je posljednjih godina provodio testove na životinjama tražeći odobrenje američkih regulatora za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro funkcionirati prije nego što uređaj stavimo u čovjeka, ali mislim da smo većinu naše dokumentacije predali FDA-i i vjerovatno bi za otprilike šest mjeseci trebali biti u mogućnosti da prenesemo Neuralink u čovjeka, rekao je Musk tokom dugo očekivanog javnog ažuriranja uređaja u srijedu.

Događaj je prvobitno bio planiran za 31. oktobar, ali ga je Musk odgodio samo nekoliko dana prije, bez navođenja razloga.

Neuralinkova posljednja javna prezentacija, prije više od godine, uključivala je majmuna s moždanim čipom koji je igrao kompjutersku igricu koristeći svoj um.

Spajanje mozga s umjetnom inteligencijom

Musk je poznat po velikim ambicijama poput kolonizacije Marsa i spašavanja čovječanstva.

Njegove ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016. godine, također su velikih razmjera.

On želi razviti čip koji bi omogućio mozgu da kontrolira složene elektronske uređaje i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije i liječe bolesti mozga kao što su Parkinsonova, demencija i Alzheimerova bolest.

On takođe govori o spajanju mozga s umjetnom inteligencijom.

Neuralink, međutim, kasni s rasporedom. Musk je u prezentaciji 2019. rekao da namjerava dobiti regulatorno odobrenje do kraja 2020. Zatim je na konferenciji krajem 2021. rekao da se nada da će ove godine započeti ispitivanja na ljudima.

Neuralink je više puta propustio interne rokove da dobije odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove za početak ispitivanja na ljudima, rekli su sadašnji i bivši zaposlenici.

Musk se obratio konkurentu Synchronu ranije ove godine u vezi s potencijalnom investicijom nakon što je izrazio frustraciju zaposlenima Neuralinka zbog njihovog sporog napretka, objavila je novinska agencija Reuters u augustu.

Synchron je u julu prešao veliku prekretnicu implantacijom svog uređaja pacijentu u Sjedinjenim Državama prvi put. Dobio je američko regulatorno odobrenje za ispitivanja na ljudima 2021. i završio je istraživanje na četiri osobe u Australiji.

TRT Balkan