Od osnivanja firme u garaži do kupovine svjetskog brenda Buggati -  za 12 godina.     Foto: Rimac automobili

Ipak, ogromno iznenađenje i prava filmska priča vežu se za vlasnika „Rimac automobila“, Matu Rimca, koji je od osnivanja male firme u garaži do akvizicije Buggatija stigao za svega 12 godina. Njegova kompanija danas se procjenjuje na više od šest milijardi dolara i ima više od 1.300 zaposlenih.

Prije četiri godine, Rimac se našao na prestižnoj listi magazina Forbes "30 under 30", a nakon toga i na listi najuspješnijih mladih poduzetnika i budućih milijardera na području istočne Evrope.

Dok čitamo sve ove nevjerovatne informacije, logično je da se pitamo: kako je i kako tako brzo postigao sve ovo?

Rođen u BiH, živio u Njemačkoj pa Hrvatskoj

Mate Rimac je rođen 1988. u Livnu. Kao i mnogi drugi Livnjaci, njegovi roditelji odlaze na rad u Njemačku. Živjeli su u Frankfurtu, otac je bio građevinski radnik, a majka čistačica u hotelima. Porodica Rimac se 2000. seli u hrvatski grad Samobor, gdje Matin otac pokreće građevinsku firmu „Rimc“ koja ubrzo ostvaruje značajan uspjeh gradeći objekte velikih tržnih centara.

U Samoboru Mate upisuje Srednju strukovnu školu, smjer tehničar za mehatroniku koji objedinjuje računarstvo, mašinstvo i elektroniku. Iako je bio prosječan učenik, postizao je izvanredne rezultate na takmičenjima iz elektronike i inovatorstva. Nakon brojnih sjajnih odlikovanja na domaćim takmičenjima, nastavio je osvajati „zlata i srebra“ na prestižnim inovatorskim takmičenjima u Belgiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i Švicarskoj.

Mate Rimac u srednjoškolskim danima     Foto: (Foto: Rimac automobili)

Matin prvi izum ujedno je bio i njegov maturski rad. Nazvao ga je „iGlove“ a zamišljen je kao zamjena za tastaturu i miš. 2006. godine osvaja je "Zlatno Teslino jaje", nagradu za najbolji ICT proizvod u Hrvatskoj.

Nakon srednje škole, upisao je privatni fakultet „VERN“ u Zagrebu, koji nikad nije završio.

Da bi opstao, uzeo kredit od oca

Od novca zarađenog na takmičenjima, Rimac je kupio automobil BMW E30 323i (1984. godište), a onda je u njemu vozio „drift“ i „drag“ trke. Tokom jedne od njih, benzinski motor automobila mu je eksplodirao i tada je Mate odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Spojio je svoje dvije strasti: automobile i tehnologiju i krenuo s preuređivanjem svog starog BMW-a.

Rimac i njegov stari BMW     Foto: (Foto: Rimac automobili)

Počeo je u garaži roditelja, tako što je automobilu dodao električni pogon. Nije bio zadovoljan kupljenim dijelovima koje je ugrađivao pa je odlučio da kreira vlastite komponente. Za njegov automobil zainteresovala se bogata kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zbog toga je 2009. osnovao firmu „Rimac automobili“ sa 20 zaposlenih i ozbiljno krenuo u razvoj projekta.

Investitori su, međutim, tražili da cijeli posao prebaci u Ujedinjene Arapske Emirate, na šta on nije pristajao, insistirajući da proizvodnja ostane u Hrvatskoj. Tada je saradnja s arapskim investitorima propala, a Rimac je ostao bez sredstava.

Tada se desila neobična situacija jer je Mate uzeo kredit od vlastitog oca. "Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik firme, niti bi kompanija bila u Hrvatskoj", Mate je izjavio u emisiji "Nedjeljom u 2" na HRT-u.

Automobili koji pomjeraju granice nemogućeg

Nakon što je prebrodio finansijsku krizu, Rimac je ubacio u višu brzinu. Već 2011. predstavio je svoj prvi električni automobil naziva „Concept One“ i to na na najvećem sajmu automobila te godine, IAA u Frankfurtu.

Ovaj automobil ubrzanje od 0 do 200 km/h postiže za 6,2 sekunde, dok najveća brzina koju dostiže iznosi 355 km/h. Početkom 2013, prvi primjerak „Concept One“ je isporučan kupcu, što ga čini prvim automobilom koji je Hrvatska proizvela i izvezla.

Rimčev „Concept One“     Foto: (Foto: Rimac automobili)

„Inspirirao me Nikola Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila“, izjavio je tom prilikom Mate Rimac.

A onda je 2021. svijet zatresla vijest o lansiranju produkcijske verzije hiperautomobila imena „Rimac Nevera“. Ime je dobio po neočekivanoj i snažnoj mediteranskoj oluji koja juri otvorenim morem Hrvatske.

Rimčeva „Nevera“     Foto: (Foto: Rimac automobili)

„Nevera“ ima 1914 konjskih snaga i četiri elektromotora. Zvanično je automobil s najvećim ubrzanjem na svijetu, a za 9,3 sekunde dostiže brzinu od čak 300 km/h. Zvuči apsolutno nevjerovatno, a nevjerovatna mu je i cijena. Kupci za „Neveru“ trebaju platiti čak 2 miliona eura, a bit će ih proizvedeno samo 150.

TRT Balkan