Prirodni instinkt svih životinja je da se brane od predatora ili da pobjegnu od nadolazećih opasnosti koje ne mogu spriječiti. /     Foto: TRT World

Dugogodišnji mit da životinje mogu predvidjeti zemljotrese tek treba potkrijepiti naučnim dokazima. Ali ovo je već dugo zaokupljalo maštu mnogih jer lokalni izvještaji i izvještaji svjedoka upućuju na to da se životinje ponašaju čudno satima ili danima prije zemljotresa.

Još iz antičke Grčke, 373. godine prije nove ere, govorilo se da su pacovi, lisice, zmije i stonoge migrirali iz svojih domova nekoliko dana prije nego što bi snažan zemljotres potresao određenu regiju.

Slične priče su se pojavile u posljednje vrijeme. Neki kažu da čak i ribe i ptice pokazuju neobično ponašanje prije seizmičke aktivnosti.

Ove priče su izazvale zanimanje istraživača koji koriste najnoviju tehnologiju kako bi pratili razne životinje za koje se kaže da unaprijed predviđaju zemljotrese.

Naučno istraživanje

Martin Wikelski s Instituta Max Planck za ponašanje životinja u Njemačkoj vodio je značajno istraživanje o promjeni obrazaca ponašanja među grupom životinja nekoliko dana prije nego što je zemljotres pogodio njihova staništa.

Wikelski je postavio senzore na šest krava, pet ovaca i dva psa u sjevernoj Italiji, mjestu podložnom zemljotresima. Posmatrao ih je nekoliko mjeseci prije i tokom niza zemljotresa koji su pogodili njihovo stanište.

Wikelski i njegov tim istraživača prikupili su podatke koji su otkrili promjenu u ponašanju domaćih životinja 20 sati prije zemljotresa. Životinje su pokazale neobično produženo vrijeme aktivnosti – bile su 50 posto aktivnije u vremenskom okviru od 45 minuta u odnosu na prethodne dane. Nizom proračuna, istraživači su s pravom predvidjeli zemljotres jačine iznad 4,0. Koristeći istu metodu, predvidjeli su sedam od osam jakih zemljotresa.

Američki geolog Joseph L. Kirschvink objasnio je ovaj fenomen u naučnom časopisu 2000. godine, rekavši da mnoge životinje mogu osjetiti P val nekoliko sekundi prije nego što S val udari. P valovi mogu putovati kroz tečnosti, čvrste materije i plinove, dok S valovi putuju samo kroz čvrste materije. Mali broj ljudi može osjetiti manji P val koji najbrže putuje od izvora zemljotresa i stiže prije većeg S vala.

Kirschvinovo istraživanje postavlja ključno pitanje: je li moguće da životinje razviju genetsku sklonost predviđanju zemljotresa i zadrže ovo oprezno ponašanje uprkos različitim stepenima seizmičkih aktivnosti? Prirodni instinkt svih životinja je da se ili brane od predatora ili pobjegnu od nadolazećih opasnosti koje ne mogu spriječiti.

Postojeći genetski sastav omogućava širokom spektru kralježnjaka da označe ponašanja "ranog upozorenja" za druge vrste događaja i moguće je da su neke životinje oponašale to ponašanje i transformirale ga u odgovor seizmičkog bijega.

Potreban konsenzus

Međutim, naučna zajednica tek treba postići konsenzus o životinjama koje predviđaju zemljotrese.

Whit Gibbons, profesor zoologije i viši biolog na Ekološkom laboratoriju rijeke Savannah pri Univerzitetu u Džordžiji, kaže za The Gadsden Times da bi preživjeli trebali cijeniti što mogu zahvaliti naučnicima za praćenje seizmičkih valova u Zemljinoj kori, "a ne čudnom ponašanju životinja".

Ali pregled 180 publikacija koje izvještavaju o 700 zapisa o abnormalnom ili neobičnom ponašanju životinja prije 160 zemljotresa ukazuje na značajnu korelaciju između tih ponašanja.

Iako seizmolozi i naučnici tek treba da pronađu koherentan obrazac u korištenju ponašanja životinja kao jednog od alata za predviđanje velikih zemljotresa, dodatna istraživanja ovog fenomena mogla bi dovesti do poželjnih rezultata.

TRT Balkan