Dok rukovodioci velikih tehnoloških kompanija pokušavaju objasniti manjak prihoda u posljednjem tromjesečju, krivica se sve više prebacuje na početnike u sektoru: kriptovalute.     Foto: Reuters

Dok rukovodioci velikih tehnoloških kompanija pokušavaju objasniti manjak prihoda u posljednjem tromjesečju, krivica se sve više prebacuje na početnike u sektoru: kriptovalute.

Krajem oktobra, Googleov glavni poslovni direktor Philipp Schindler pripisao je zaustavljen rast kompanije "mekšim troškovima za reklame kriptovaluta", što je doprinijelo najslabijem rastu oglasa tehnološkog giganta u posljednjih devet godina.

“Vidjeli smo smanjenje potrošnje od nekih oglašivača u određenim područjima u pretraživanju”, rekao je Schindler u razgovoru s analitičarima u trećem kvartalu nakon izvještaja o zaradi kompanije. Vidjeli smo povlačenje u potkategorijama osiguranja, zajmova, hipoteka i kriptovaluta.”

S druge strane, tehnološki divovi poput Applea su pošteđeni pada prvenstveno zato što se ne oslanjaju na reklame.

Revolut, britanska aplikacija za digitalno bankarstvo, također je naveo da je zarada od trgovanja kriptovalutama presušila, pala sa 30-35 posto u 2021. na 5 posto ukupnog prihoda kompanije. Robinhood, američka platforma za trgovanje kriptovalutama i dionicama, prijavila je pad prihoda od kriptovaluta za 12 posto u trećem kvartalu.

Poluprovodničke firme su također osjetile problem.

Američki proizvođač čipova AMD doživio je krater profit zbog usporavanja tržišta kriptovaluta, dijelom zbog pada potražnje za grafičkim procesorskim jedinicama (GPU) koje se mogu koristiti za rudarenje kriptovaluta. Ali s medvjeđim tržištem kriptovaluta u punom zamahu, AMD je doživio pad profita u trećem kvartalu za 93 posto u odnosu na prošlu godinu.

Jedan od razloga za pad potražnje za GPU-om mogao bi biti povezan s činjenicom da su rudari kriptovaluta nastojali da istovare „high-end“ kartice dok su se pripremali za migraciju ethereum blockchain mreže u septembru (poznatu kao „spajanje“) iz „dokaza rada” na model “dokaz udjela”, što znači da grafičke kartice više nisu potrebne za rudarenje etera.

“Ovo je prvi pravi kvartal u kojem čujete da ove kompanije aktivno navode kripto kao razlog za propuštene prihode”, rekao je Griffin McShane, šef uvida i komunikacije u MPCH Labs.

U međuvremenu, poluprovodnički gigant NVIDIA je u prethodnom tromjesečju upozorio da će manjak prihoda u segmentu igara ugroziti rezultate njegove zarade, navodeći da su prihodi u drugom tromjesečju od 6,7 milijardi dolara znatno ispod očekivanih 8,1 milijardu dolara.

Iako kompanija nije eksplicitno spomenula smanjenje potražnje od rudara kriptovaluta, analitičari su primijetili da je procijenjeni pad od 44 posto u odnosu na kvartal bio sličan po veličini povlačenju koje je bilo u skladu s krahom kriptovaluta 2018.

Ovo ne bi trebalo biti iznenađujuće, s obzirom na to da su rudari kriptovaluta činili značajan dio korisničke baze proizvođača čipova. Snažni GPU-ovi poput NVIDIA-inog GeForce asortimana bili su vruća roba za rudare bitcoina i ethereuma, a tokom kriptovalute 2021. rudari su se trudili da ugrabe što više GPU-a kako bi ostvarili unosan profit od rudarenja.

Rudarstvo – originalni segment integracije kriptotehnologije – danas je oko 80 posto manje profitabilno u odnosu na prije godinu.

Tržište kriptovaluta, koje je procijenjeno na 3 biliona dolara prije godinu, doživjelo je pad tržišne kapitalizacije na 900 milijardi dolara otkako je skliznulo na medvjeđe tržište 2022.

Kriptotehnološka isprepletenost

Da kripto bude okidač za manjak zarade znači ogroman pomak u kratkom periodu koji je doveo do toga da je tehnološki sektor postao isprepleten s kriptovalutom.

“Ako vodite (tehnološku) operaciju usmjerenu na profit, morate podržati blockchain i digitalnu imovinu, jer se čini da to ide u tom pravcu,” rekao je David Tawil, izvršni direktor ProChain Capitala.

S obzirom na to da je kripto prešao s ruba na mainstream usvajanje u posljednje dvije godine, korelacija digitalne imovine s tradicionalnim posjedima poput dionica značajno se povećala. Cijena bitcoina pratila je dionice „blue chip“ tehnologije kao što su Apple, Microsoft i Amazon tokom 2022.

Uprkos tekućoj zimi kriptovaluta i njenom negativnom utjecaju na tehnološke prihode, ova zapetljanost će vjerovatno postati jača. Bilo da su tehnološki konglomerati ili giganti društvenih medija, blockchain tehnologija je sada toliko velika da je kompanije više ne mogu ignorirati, a neke su već počele prihvaćati tehnologiju integrirajući je u svoje poslovanje.

Reddit, Twitter i Instagram se kreću ka omogućavanju digitalnim kreatorima da prave i prodaju ne-zamjenjive tokene (NFT) direktno na svojim platformama.

Google Cloud je nedavno najavio da će podržati Web3 infrastrukturu nizom saradnje s blockchain mrežama Ethereum i Solana. Google Cloud je formirao namjenski tim za Web3, signalizirajući svoju posvećenost prostoru koji se brzo razvija.

TRT World