Turkiye je najveći svjetski proizvođač bora i vlasnik 70 posto globalnog tržišnog udjela bora.     Foto: TRT World

Turkiye drastično povećava izvoz bora jer razne kompanije koje rade u industrijama koje se kreću od odbrane do čiste energije pronalaze inovativne načine za korištenje “kritičnog čudesnog elementa”, kažu stručnjaci za TRT World.

Prošle godine, Turkiye — najveći svjetski proizvođač bora i vlasnik 70 posto globalnog tržišnog udjela bora — izvezla je proizvode dobivene od bora u vrijednosti milijardu dolara, uključujući spojeve, koji se koriste kao gorivo u raketama ili za izradu neprobojnog oklopa za tenkove.

“Svjetsko tržište vezano za bor iznosi blizu 50 milijardi dolara. Mislim da Turkiye ima potencijal da dobije barem polovinu za manje od 10 godina”, kaže dr. Selcuk Acar, direktor fabrike u PAVTEC-u, turskoj kompaniji koja razvija različite napredne proizvode kao što je trilitijum borat, koji ide u baterije.

PAVTEC je jedna od kompanija koje učestvuju na trodnevnom Međunarodnom simpoziju bora koji se održava na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

Desetljećima su jedinjenja bora neophodna za proizvodnju tekstila, sapuna i stakla. Ali njegove opsežne primjene sada se istražuju u širokom spektru sektora. Kako Acar napominje: „Obično ne vidite bor u svakodnevnom životu, ali u uređajima za magnetnu rezonancu i drugim aplikacijama u zdravstvu, sada se bor mnogo koristi.“

“Ako to pomnožite s brojem proizvedenih automobila svake godine, možete reći da se svake godine proizvode i troše tone visokokvalitetnog bora.”

Posljednjih godina, naučnici su pronašli nove primjene bora, za koji Nasuh Arik iz Turske agencije za energetiku, nuklearna i mineralna istraživanja kaže da ima različita jedinstvena svojstva.

„Bor je ono što nazivamo 'kritičnim čudesnim elementom'. Materijal na bazi bora kao što je kubni bor nitrid ima najveću tvrdoću nakon dijamanta. Lagan je i veoma je otporan na toplinu.”

Pomaže zelenoj energiji

S obzirom na to da je klimatska kriza na prvom mjestu zajedničkog dnevnog reda u svijetu, naučnici se nadaju da zeleni vodik dobijen iz solarne energije ili energije vjetra može pomoći u smanjenju upotrebe fosilnih goriva u budućnosti.

Ali industrija vodika se još bori da pronađe efikasne i ekonomične načine skladištenja i transporta elementa. Prema naučnicima, materijal napravljen od bora ima potencijal da ponudi rješenje.

“Naš novostvoreni materijal pod nazivom vodikov borid može se koristiti kao materijal za skladištenje vodika. Možete skladištiti vodik koristeći ovaj materijal s vrlo visokom efikasnošću,” kaže dr. Takahiro Kondo s Univerziteta Tsukuba u Japanu.

Dr. Kondo napominje da njegov tim "sarađuje s velikim automobilskim kompanijama u Japanu" kako bi pokušao provjeriti svojstva vodik-borida u narednih godinu ili dvije.

Turkiye, koja je počela proizvoditi osnovni bor u prahu, postepeno je napredovala u lancu vrijednosti sa komplikovanijim jedinjenjima bora.

Jedna aplikacija za koju se smatra da ima ogroman potencijal je korištenje jedinjenja bora za proizvodnju električne energije putem reakcije fuzije.

Konvencionalne nuklearne elektrane oslanjaju se na reakcije fisije za proizvodnju topline. Osim što je skup, proces stvara mnogo radioaktivnog materijala i zahtijeva turbine za proizvodnju električne energije.

Australijska kompanija HB11 eksperimentiše s laserima kako bi proizvela reakciju fuzije koja direktno napaja mrežu.

“Cilj kompanije je pronaći komercijalni put za stvaranje fuzijske energije iz reakcije koja sadrži normalan vodik i bor 11,” objašnjava Jan Kirchhoff, glavni finansijski direktor HB11 Energy.

“Sve je pitanje obima. Naravno, za svaki pojedinačni laserski snimak koristimo miligrame ovog goriva, ali zamislite ako napajate cijeli svijet, tada količine odmah rastu.”

Kao što dr. Kondo potvrđuje, "bor je ključni materijal i uloga Turkiye je veoma važna."
I dok Turkiye može imati ogromne koristi ako se tehnologija fuzije vodikovog borida široko prihvati, isto tako će imati i cijela planeta, kaže Kirchhoff, objašnjavajući da „možemo napajati svijet hiljadama godina s rezervama bora u Turkiye.”

TRT World