Turkiye: Arheolozi otkrili metalni ribarski trozubac star oko 1.700 godina

Turkiye: Arheolozi otkrili metalni ribarski trozubac star oko 1.700 godina

Trozubac je pronađen u arheološkom parku u drevnnom gradu Asos u današnjem turskom distriktu Ayvaciku.
Vjeruje se da je ovaj željezni trozubac star oko 1.700 godina i koji se koristio za pecanje u antičko doba.     Foto: AA

Arheolozi su na sjeverozapadu Turkiye otkrili drevni gvozdeni trozubac, za koji se vjeruje da je korišten za pecanje u drevnom gradu Asosu.

Smješten u distriktu Ayvacik u Canakkaleu, drevni grad svjedok je istorije sa ostacima ruševina na zemlji i artefaktima iz rimskog i vizantijskog doba otkrivenim tokom arheoloških iskopavanja.

Iskopavanja u drevnom gradu sprovodi tim koji predvodi Nurettin Arslan, profesor na Univerzitetu “18. Mart“ u Canakkaleu, a cijeli proces iskopavanja i istraživanja podržavaju Ministarstvo kulture i turizma i Turkiye i Društvo historičara te zemlje.

Stručni restaurator radio je na arheološkom nalazu kako bi očistio trozubac od zemlje i oksidiranih tvari na njemu.    Foto: AA

Posljednji predmet koji su arhitekti pronašli je željezni trozubac, za koji se vjeruje da je star oko 1.700 godina i koji se koristio za pecanje u antičko doba.

Stručni restaurator radio je na arheološkom nalazu kako bi očistio trozubac od zemlje i oksidiranih tvari na njemu.

Arheolog Arslan rekao je za Anadolu da je riječ o trozupcima koji su viđani i na muralima i drugim prikazima.

“Ovo je prvi put da nalazimo takve materijale u Asosu, jer su alati napravljeni od gvožđa materijali koji se najbrže raspadaju u drevnim gradovima. Iako znamo da su ovakva oruđa bila naširoko korištena u antičko doba, možemo reći da se radi o važnom otkriću jer su primjeri koji su do sada sačuvani vrlo rijetki“, kazao je Arslan.

On je pojasnio da se najvjerovatnije radi o harpunu sa trokukom koji je u antičko doba korišten za hvatanje riba.

TRT Balkan / agencije