Je li SAD doživio neuspjeh u sprečavanju napredovanja kineskih mikročipova?

Je li SAD doživio neuspjeh u sprečavanju napredovanja kineskih mikročipova?

Kineske firme i dalje pronalaze načine da zaobiđu američke mjere kontrole izvoza.
Čovjek na štandu SMIC-a na China International Semiconductor Expo u Šangaju, Kina, 14. oktobra 2020.      Foto: Reuters

Prošle sedmice Sjedinjene Države su blokirale izvoz napredne opreme za proizvodnju čipova u Kinu kao dio svoje kampanje da spriječi Peking da proizvodi najsavremenije mikročipove.

U pitanju su bile mašine za litografiju DUV, koje nizozemski ASML proizvodi za fabrike poluprovodnika kao što su tajvanski TSMC i šangajska kompanija Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

SAD vrši pritisak na saveznike, uključujući Japan i Nizozemsku, da drastično smanje snabdijevanje opremom i sirovinama koje su Kini potrebne za proizvodnju naprednih kompjuterskih čipova.

ASML je već trebao zaustaviti isporuke DUV opreme - posebno modela 1980Di i 1980Fi - kineskim kupcima od januara. Ali SAD je izvršio pritisak na Amsterdam da djeluje nekoliko dana prije roka. Ovo je nagovijestilo ozbiljnost zvaničnika u administraciji predsjednika Joea Bidena da se suoče s Kinom.

Ali vodeći stručnjaci u industriji i vlastita procjena vlade SAD-a kažu da mjere nisu uspjele.

“Bidenova administracija počinje bolje provoditi kontrolu izvoza, ali još uvijek postoje velike praznine u tome da se nove ljevaonice mogu izdvojiti i primiti 1980Di i 1980Fi od ASML-a”, kaže Dylan Patel iz Semianalysis, koji je među prvima izvijestio o kineskom 7nm tehnologiji. proboj.

„Utemeljene firme poput CXMT-a koje su se otvoreno razmetale kršenjem sankcija i dalje primaju pošiljke ASML alata. Konačno, SMIC može primati pošiljke ASML alata na svim lokacijama na kojima posluju osim u Šangaju.”

CXMT ili ChangZin Memory Technologies, koji proizvodi DRAM memorijske čipove, i SMIC, među kineskim su kompanijama na čelu izgradnje internih kapaciteta za proizvodnju naprednih čipova.

Ograničenja američke izvozne kontrole

Od 2018. SAD se oslanja na svoj finansijski i ekonomski utjecaj na globalni trgovinski i bankarski sistem kako bi blokirao prodaju opreme, hemikalija i softvera kineskim firmama. Washington ih optužuje da blisko sarađuju s kineskom Narodnooslobodilačkom vojskom (PLA).

Ali uprkos ovim mjerama, kineske firme su uspjele da održe korak s Moorovim zakonom.

Godine 2022. Dylan Patel i njegove kolege iz SemiAnalysis-a pronašli su SMIC-ove 7nm čipove u integriranom kolu za rudarenje bitcoina. To otkriće šokiralo je svijet tehnologije.

Washington se oslanja na svoj utjecaj na globalni lanac nabavke poluvodiča kako bi spriječio Kinu da stekne sposobnost proizvodnje čipova na čvorovima od 14 nanometara (nm) ili više.

Nanometar je veličina tranzistora, građevnih blokova čipova - što je manja veličina, to se više tranzistora može nagomilati na čipu, što ih čini efikasnijim i isplativijim.

Samo nekolicina proizvođača čipova kao što su Samsung, Intel i TSMC je imala mogućnost da napravi napredne čipove.

U to vrijeme, neki analitičari su tvrdili da SMIC-ovi 7nm čipovi nisu dovoljno dobri i da nikada neće pronaći svoj put u elektroničku robu.

Bidenova administracija je 7. oktobra 2022. pojačala pritisak na Kinu. Proširio je obim izvozne kontrole kako bi ciljao cijeli sektor poluvodiča umjesto pojedinačnih krajnjih korisnika.

Ali prošle godine, svijet je saznao da Huaweijev novi Mate 60 Pro pametni telefon koristi SMIC-ove 7nm čipove.

SAD stalno dodaje imena kineskih pojedinaca i kompanija na svoju listu entiteta. Rad sa bilo kim na Entitetskoj listi može dovesti do američkih sankcija. Na listi se nalazi više od 610 unosa iz Kine, od kojih je većina dodana u posljednjih 5 godina.

Ipak, kineske firme su pronašle načine da izbjegnu sankcije i trgovinske blokade. Naprimjer, kada je iFlytek, kineskoj kompaniji za prepoznavanje glasa, zabranjeno da kupuje napredne NVIDIA čipove, počela je da koristi čipove zasnovane na uslugama u oblaku za obuku svog AI modela za prepoznavanje glasa.

Američka vlada priznaje da nije uspjela u potpunosti spriječiti kineske firme u nabavci poluvodičkih alata i opreme.

U svom najnovijem izvještaju, američko-kineska ekonomska i sigurnosna komisija priznala je da je i dalje teško pratiti svu opremu i sirovine koje idu kineskim firmama.

Iste hemikalije i alati koji se koriste u 7nm i 28nm procesima otežavaju izvoznicima da se pridržavaju američkih kontrola.

ASML dilema

ASML, najveći svjetski proizvođač EUV i DUV opreme za litografiju, koji ispisuje složena integrirana kola na silikonskim pločicama, u središtu je američkih ivičnjaka u Kini. SAD je primorao nizozemsku firmu da obustavi prodaju EUV (ekstremno ultraljubičaste) litografske mašine Kini.

EUV oprema je neophodna za proizvodnju 5nm i 3nm čipova, koji pokreću najnovije iPhone uređaje.

Ali, manje napredne, ali i dalje veoma moćne DUV mašine i dalje pronalaze put do Kine, kažu analitičari.

“Ne, oni (ASML) nisu zaustavili isporuku DUV mašina u Kinu. Zaustavili su nekoliko pošiljki nekolicini kupaca jer je holandska vlada prepoznala da je to loše za nacionalnu sigurnost”, kaže Patel.

U posljednjih nekoliko mjeseci 2023. kineske kompanije potrošile su milijarde dolara na uvoz DUV mašina i drugih alata koji se koriste u poluvodičkim procesima u iščekivanju daljeg pooštravanja izvozne kontrole SAD-a.

„SMIC je imao značajne zalihe, ali im je i dalje potrebno mnogo više alata da sustignu druge livnice kao što je TSMC“, kaže Patel.

Možda je još važnije, SMIC je pronašao način da proizvede 7nm čipove koristeći DUV mašine primjenom metode poznate kao dvostruko uzorkovanje.

"Kina ulaže više nego ikada u svoju domaću industriju čipova. Oni nastavljaju da rade na cilju 'Made In China'”, kaže Patel.

TRT Balkan