Predviđeno je da projekat traje tri godine     Foto: Getty images

Riječ je o trogodišnjem projektu "Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu" koji je dobio odlične ocjene Evropske komisije u sklopu programa Digitalna Evropa. Njegov budžet bi trebao iznositi tri miliona eura u periodu tri godine, navode iz IRB-a.

Projekt AI4Health.Cro provodit će Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, s partnerima iz nauke, medicine, industrije i javnog sektora.

IRB poručuje kako im je cilj, startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC), omogućiti poticajan ekosistem, da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, ljekara, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

AI4Health.Cro neprofitni javno-privatni konzorcij

Projekt AI4Health.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Evrope u zdraviju budućnost.

Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a, kaže kako su im stručnjaci Evropske komisije dodijelili visoke ocjene (14 od mogućih 15 bodova). To je prilika za sve one inovatore koji imaju spremna rješenja, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište.

Barešić najavljuje da će se s partnerima uspostaviti svojevrsni hub (kompjutersko čvorište) za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu, gdje će se napraviti odabir kandidata, kojima će se omogućiti testiranje njihove tehnologije prije većih ulaganja.
Slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati budžet vrijedan blizu tri miliona eura na period od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta.

Osim IRB-a koji je voditelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva RH, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

HINA