Godine 2023. autori među kojima su John Grisham, Jodi Picoult i George RR Martin tužili su OpenAI za " sistematsku krađu masovnih razmjera".       Foto: Reuters

Hiljade umjetnika, uključujući pjevača grupe ABBA Bjorna Ulvaeusa, holivudsku glumicu Julianne Moore i nobelovca Kazua Ishigura, potpisalo je izjavu u kojoj upozoravaju na nelicencirano korištenje umjetne inteligencije.

Blizu 11.500 zvijezda muzike, književnosti, ekrana i pozornice stavilo je svoja imena u izjavu do utorka, dok strahovi rastu oko tehnoloških kompanija koje koriste postojeće kreativne radove za treniranje AI modela bez dozvole njihovih originalnih kreatora.

"Nelicencirana upotreba kreativnih radova za obuku generativne umjetne inteligencije velika je, nepravedna prijetnja egzistenciji ljudi koji stoje iza tih djela i ne smije se dopustiti", stoji u kratkoj izjavi.

U Hollywoodu, studije posljednjih godina eksperimentiraju s umjetnom inteligencijom, od vraćanja preminulih filmskih zvijezda pomoću realističnih "digitalnih replika", do korištenja kompjuterski generisanih pozadinskih figura kako bi se smanjio broj glumaca potrebnih za scene bitaka.

Slični strahovi su zahvatili i druge kreativne industrije.

Prošle godine, autori među kojima su John Grisham, Jodi Picoult i George RR Martin tužili su OpenAI za " sistematsku krađu masovnih razmjera".

Holivudske zvijezde, uključujući Pedra Pascala, Jane Fondu i Marka Hamilla prošlog su mjeseca podržale sveobuhvatni prijedlog zakona o sigurnosti umjetne inteligencije u Kaliforniji na koji je guverner Gavin Newsom na kraju stavio veto.

Drugi umjetnici su odlučili da sarađuju s umjetnom inteligencijom.

Vlasnik Facebooka Meta je prošle sedmice objavio da se holivudski glumac Casey Affleck i horor studio Blumhouse udružuju kako bi testirali svoj softver za generiranje filmova umjetnom inteligencijom tako što će snimiti seriju kratkih filmova.

Među ostalim poznatim potpisnicima izjave od ponedjeljka bili su pjevač Radioheada Thom Yorke, pisac James Patterson i glumac Kevin Bacon.

TRT Balkan