Rezultati pretraživanja na Googleu sada će prikazivati sažetak generisan umjetnom inteligencijom na vrhu stranice, prije tradicionalne liste linkova.       Foto: Reuters Archive

Google je saopćio da će uvesti odgovore generisane umjetnom inteligencijom (AI) na online upite, što predstavlja jednu od najvećih promjena u njihovom vodećem pretraživaču u svijetu u posljednjih 25 godina.

"Sa zadovoljstvom objavljujem da ćemo početi lansirati ovaj potpuno obnovljeni doživljaj, 'AI pregledi', svima u Sjedinjenim Američkim Državama ove sedmice," rekao je izvršni direktor Googlea Sundar Pichai na događaju u Kaliforniji u utorak.

On je dodao da će se promjena uskoro proširiti i na druge zemlje, čime će postati dostupna za više od milijardu ljudi.

Rezultati pretrage na Googleu će prikazivati AI sažetak na vrhu stranice prije uobičajenog prikaza linkova. AI sažeci generisani Googleovom Gemini tehnologijom će pružiti sažete rezime onoga što je pronađeno na internetu s linkovima ka online izvorima koji su pružili informacije.

"Možete pitati šta god vam je na pameti ili što trebate obaviti — od istraživanja preko planiranja do razmišljanja — i Google će se pobrinuti za sve detalje", rekla je šefica Google istraživačkog tima Liz Reid.

Promjena dolazi kad se na Googleu osjeća sve veći pritisak od pretraživača pokretanih AI-jem poput Perplexityja, kao i od ponovljenih glasina da OpenAI, tvorac ChatGPT-a, gradi vlastiti alat za pretragu baziran na AI-u.

Pretrage putem AI chatova su se također pojavile na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu, gdje korisnici mogu dobiti informacije s weba bez Googlea.

Ove alternative hvale neki zbog čišćeg iskustva u odnosu na često pretrpane rezultate klasičnog upita.

Kreatori i mali izdavači su nervozni zbog promjene, bojeći se da korisnici više neće kliknuti na web-stranice kako bi pronašli informacije.

Istraživačka firma Gartner predviđa pad prometa na webu s pretraživača za 25 posto do 2026. godine zbog korištenja AI botova.

Google se suprotstavio sugestiji da bi AI interakcije poput ChatGPT-a mogle uticati na njegov posao, koji gotovo isključivo ovisi o prihodima od oglašavanja s njegovog pretraživača.

"Otkrili smo da uz AI preglede ljudi više koriste 'pretraživanje', i da su zadovoljniji svojim rezultatima", rekla je Reid.

"Možete postaviti svoja najkompleksnija pitanja, sa svim nijansama i pretpostavkama koje imate na umu, sve odjednom."

Kompanija je rekla da takvi generativni AI alati olakšavaju život korisnicima, bez obzira je li traže studio za jogu koju rade nedjeljom, planiraju putovanje ili pripremaju obrok s posebnim dijetetskim zahtjevima.

Kompanija će također uskoro početi testirati primjenu AI-a na pretragu baziranu na videosadržaju kao izvoru upita, rekao je Reid.

Kao primjer, to bi omogućilo korisnicima da pitaju Googlea da dijagnosticira pokvareni uređaj snimajući ga s pametnim telefonom i dobiju savjete za popravku.

„Projekat Astra“

Google je također predstavio uvid u „Projekt Astra“, koji je posvećen izgradnji digitalnih asistenata koji pomažu u zadacima velikim ili malim.

"Već dugo želimo izgraditi univerzalnog AI agenta koji može zaista pomoći u svakodnevnom životu", rekao je šef Google DeepMinda Demis Hassabis.

"Lako je zamisliti budućnost u kojoj možete imati stručnog asistenta pored sebe putem svog telefona ili novih uzbudljivih formi poput naočara."

Mogućnosti AI agenta će se pojaviti u Google proizvodima poput Gemini aplikacije ili asistenta kasnije ove godine, prema Hassabisu.

Google je u žestokoj utrci s konkurentima uključujući OpenAI, koji je u ponedjeljak objavio verziju svog vodećeg softvera GPT-4o.

GPT-4o može generirati sadržaj ili razumjeti naredbe u glasu, tekstu ili slikama. Ažuriranje OpenAI-ove tehnologije pokazalo se izuzetno konverzacijsko - može zbijati šale, pisati pjesme i pomoći učeniku u podučavanju algebre.

Google, kao i OpenAI, također je prikazao demonstracije članova osoblja koji su tražili od svog AI-ja da prepozna okolinu putem kamere pametnog telefona i demonstrira druge vještine slične asistentima.

Ove nove sposobnosti dizajnirane su da budu "konverzacijske, intuitivne i korisne", prema generalnom menadžeru za Gemini iskustva i Google Assistant Sissie Hsiao.

Stvaranje digitalnih asistenata kao pametnih pomoćnika smatra se sljedećim bojištem za generativnu AI, pri čemu je Apple blizu dogovora s OpenAI-om o korištenju moći ChatGPT-a na iPhoneu, prema američkim medijskim izvještajima.

Taj dogovor mogao bi biti dio glavnih AI objava koje se očekuju od proizvođača iPhonea na događaju u Kaliforniji sljedećeg mjeseca, pri čemu su sve oči uprte u potencijalno ažuriranje Sirija, digitalnog asistenta Applea.

Taj bi ugovor mogao biti dio velikih najava AI koje se očekuju od proizvođača iPhonea na događaju u Kaliforniji sljedećeg mjeseca, sa svim očima usmjerenim na potencijalno ažuriranje Siri, Appleovog digitalnog asistenta.

TRT Balkan