Musk, koji je nedavno podržao Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, većinu svojih operacija seli u Teksas.      Foto: Reuters

Milijarder Elon Musk kaže da seli sjedište SpaceX-a i društvene mreže X iz Kalifornije u Teksas.

Musk je u utorak objavio da planira premjestiti SpaceX iz Hawthornea u Kaliforniji na mjesto lansiranja raketa kompanije pod nazivom Starbase u Teksasu. X će se preseliti u Austin iz San Francisca.

On je za novi zakon koji je u ponedjeljak potpisao guverner Kalifornije Gavin Newsom, a koji zabranjuje školskim distriktima da zahtijevaju od osoblja da obavijeste roditelje o promjeni spola njihovog djeteta, rekao da je to "posljednja kap".

"Jasno sam stavio do znanja guverneru Newsomu prije otprilike godinu da će zakoni ove prirode prisiliti porodice i kompanije da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju djecu", napisao je Musk.

Tesla, u kojoj je Musk izvršni direktor, preselio je svoje korporativno sjedište u Austin iz Palo Alta u Kaliforniji 2021. godine.

Musk je također rekao da je preselio svoju rezidenciju iz Kalifornije u Teksas, gdje ne postoji državni porez na dohodak.

SpaceX gradi i lansira svoje masivne rakete Starship sa južnog vrha Teksasa na plaži Boca Chica, blizu meksičke granice, na lokaciji zvanoj Starbase.

Kompanijske manje rakete Falcon 9 polijeću s Cape Canaverala, iz Floride i Južne Kalifornije.

Nalazi se odmah ispod ostrva South Padre, i otprilike 20 milja od Brownsvillea.

Prema časopisu Wall Street, Musk je rekao da planira izdvajati blizu 45 miliona dolara mjesečno za novi superpolitički akcioni odbor koji podržava predsjedničku kandidaturu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

TRT Balkan / agencije