Smanjena potražnja za električnim vozilima naštetila je vrijednosti Teslinih dionica u vlasništvu zaposlenika kompanije.     Foto: AP

Izvršni direktor kompanije Tesla, Elon Musk, rekao je zaposlenicima da ih ne bi trebalo "mučiti tržišno ludilo" nakon što su dionice kompanije ove godine pale za gotovo 70 posto usljed nervoze zbog smanjene potražnje za električnim vozilima i Muskovog ometanja u vođenju Twittera.

U elektronskoj poruci poslanoj osoblju u srijedu, a koju je pregledala novinska agencija Reuters, Musk je rekao kako vjeruje da će Tesla dugoročno biti najvrednija kompanija na svijetu.

"Uostalom, nemojte da vas previše uznemiravaju tržišne ludosti. Kako budemo pokazivali stalne odlične izvedbe, tržište će to prepoznati", rekao je Musk.

"Dugoročno, duboko vjerujem da će Tesla biti najvrednija kompanija na Zemlji!"

Također je pozvao zaposlenike da pojačaju isporuke krajem ovog kvartala, nakon što je proizvođač automobila ponudio popuste na svoja vozila u Sjedinjenim Državama i Kini.

"Molim vas, dajte sve od sebe sljedećih nekoliko dana i volontirajte da pomognete u isporuci ako je ikako moguće. To će napraviti razliku!" rekao je u elektronskoj poruci.

Rekordan pad

Tesla će 2022. godinu zaokružiti padom od 68 posto – najvećim među velikim američkim tehnološkim kompanijama – jer se povećavaju strahovi zbog usporavanja potražnje u Kini i sve većeg ometanja Elona Muska s Twitterom.

Blizu 2,85 posto dionica Tesle, ili 8,36 milijardi dolara, kratko je, prema podacima finansijske analitičke kompanije S3 Partners, dodajući da je kratka prodaja ove godine porasla za više od 8,98 miliona dionica zbog pada cijene dionica, što je djelomično uzrokovano i Muskovom prodajom dionica za finansiranje njegove kupovine na Twitteru.

Analitičari očekuju da će Tesla isporučiti 442.452 vozila u četvrtom tromjesečju, prema podacima Refinitiva.

Pad cijene Tesline dionice ugrozio je vrijednost dionica koje posjeduju zaposlenici u proizvođaču električnih vozila (EV). Tesla je ponudio nadoknadu za dionice za većinu zaposlenih, uključujući radnike u fabrici.

Dionice kompanije su se oporavile u srijedu, nakon pada 11 posto na prethodnoj sjednici prema izvještaju Reutersa da je proizvođač automobila planirao da u januaru pokrene smanjeni raspored proizvodnje u svojoj fabrici u Šangaju. Vijest je izazvala zabrinutost zbog pada potražnje na najvećem svjetskom tržištu automobila.

Analitičari kompanije Morgan Stanley smanjili su ciljanu cijenu dionica sa 330 na 250 dolara, rekavši da će posljednje dvije godine kada potražnja premašuje ponudu biti "u znatnoj mjeri preokrenute u ponudu koja premašuje potražnju" 2023. godine.

TRT World