U tužbi – podnesenoj saveznom sudu u Kaliforniji – tvrdi se da tehnološki gigant krši privatnost korisnika prikupljanjem ličnih podataka iz više aplikacija bez obzira na korisničke postavke.     Foto: Reuters

U tužbi – podnesenoj saveznom sudu u Kaliforniji – tvrdi se da tehnološki gigant krši privatnost korisnika prikupljanjem ličnih podataka iz više aplikacija bez obzira na korisničke postavke, pa čak i kada su korisnici isključili praćenje, prema ekskluzivnom izvještaju nezavisnih istraživača objavljenom na Gizmodu.

Lični podaci koje App Store prikuplja uključuju prisluškivanje, korištenje aplikacija i oglase koje su korisnici vidjeli, kažu Tommy Mysk i Talal Haj Bakry, dva programera aplikacija i istraživači sigurnosti u softverskoj kompaniji Mysk.

"Isključio sam sve moguće opcije, odnosno personalizirane oglase, personalizirane preporuke i dijeljenje podataka o korištenju i analitiku", rekao je Mysk za Gizmodo.

Aplikacije istovremeno šalju mnogo informacija o uređaju, kao što su ID brojevi, vrsta uređaja, rezolucija ekrana, jezici tastature i način na koji se povezuje na internet kako bi se napravio otisak prsta na uređaju.

Dvojica sigurnosnih istraživača provela su slične testove na Google Chromeu i Microsoft Edgeu i otkrila da su obje aplikacije prestale slati podatke kada su postavke isključene.

Apple je usredotočio privatnost korisnika na svoj fokus i koštalo je milijarde drugim tehnološkim kompanijama kada je Apple promijenio svoju politiku koja utječe na aplikacije koje prate korisnike.

Apple je privatnost korisnika stavio u centar svog fokusa i druge tehnološke kompanijama je koštalo milijarde kada je Apple promijenio svoju politiku koja utječe na aplikacije koje prate korisnike.

Međutim, čini se da se Appleova definicija praćenja razlikuje od definicije drugih kompanija.
Appleova platforma za oglašavanje ne prati korisnike jer "ne povezuje podatke korisnika ili uređaja prikupljene iz naših aplikacija s podacima korisnika ili uređaja prikupljenim od trećih strana", tvrdi se na službenoj web-stranici ovog tehnološkog brenda. A tužba se više fokusira na to kako proizvođač iPhonea daje dojam da korisnici mogu onemogućiti takvo praćenje.

TRT Balkan / agencije