Uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika.     Foto: Reuters

Dobavljači su, kako ističu analitičari Canalysa, zbog nagomilavanja zaliha 'prisiljeni' preispitati svoj portfelj kako bi u drugom dijelu godine poboljšali rezultat.

Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mjesta po prodaji, a među prvih pet jedini su povećali tržišni udjel.

Samsung je i dalje broj jedan u svijetu te nakon drugog tromjesečja 2022. drži i najveći tržišni udjel po isporukama smartphonea, 21 posto, što je i povećanje sa 18 posto iz istog tromjesečja 2021. godine, dok je drugi Apple s tržišnim udjelom 17 posto, također povećanim, s prošlogodišnjih 14 posto.

Među prvih pet dobavljača nalaze se još Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su također ove godine ostvarili pad tržišnog udjela u isporukama telefona.

"Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za cijeli lanac opskrbe pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput pooštravanja uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinskih procedura koje odgađaju pošiljke. Stoga će za sve u tom lancu biti vitalna buduća saradnja dobavljača i kanala prodaje u praćenju potražnje i zaliha", kaže analitičar Toby Zhu.

HINA